lördag 6 juli 2024

The Roundup: Punishment



Titel: Beomjoedosi4 / The Roundup: Punishment / The Roundup 4 / Crime City 4
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2024
Regi: Heo Myeong-haeng
I rollerna: Ma Dong-seok, Kim Mu-yeol, Park Ji-hwan, Lee Dong-hwi

Handling: Polisdetektiven Ma Seok-do slår sig ihop med cyberenheten för att fånga dödlige Baek Chang-ki, en före detta legosoldat som jobbar åt en kriminell onlinespelsorganisation.

Omdöme: En koreansk man blir knivmördad på Filippinerna. Hans mor vädjar till Ma Seok-do (Ma Dong-seok) att finna mördaren och straffa honom. Ma tänker hålla det löftet, kosta vad det kosta vill. När det visar sig att den mördade hade tvingats jobba som programmerare åt ett brottssyndikat som tjänade stora summor pengar på onlinespel, är Ma in över sitt huvud då han är helt oteknisk.


©ABO Entertainment

Ma och hans poliskollegor tar hjälp av cyberenheten för att ta reda på vem som kan ligga bakom och driva onlinespelssidan. IT-geniet Chang Dong-cheol (Lee Dong-hwi) verkar vara hjärnan bakom produkten och tjänar stora pengar på organisationen. Men det är Baek Chang-ki (Kim My-yeol) som är mördaren. Han är en f.d. legosoldat som är anlitad av Chang att driva onlinespelet från Filippinerna.


©ABO Entertainment

Denna fjärde installation i The Roundup-serien ger mer av vad man kommit att bli van vid med dessa filmer. Det är filmer som bygger på verkliga fall som polisen utrett genom åren. I samtliga fall har vi karaktären Ma Seok-do spelad av Ma Dong-seok i huvudrollen. Ett kraftpaket som skickas fram i frontlinjen när man behöver rensa upp på plats eller när man behöver få någon att tala.


©ABO Entertainment

Efter den inledande sekvensen på Filippinerna där man etablerar hur grym och hänsynslös Baek kan vara, förflyttas handlingen till Sydkorea. Filmen lunkar till en början mest fram och blir något lättsam. Inte helt oväntat att filmen kombinerar de hårdslående scenerna med humor, men filmen tar ett tag på sig innan den blir bättre längre in.


©ABO Entertainment

En sak som oftast inte funkar i denna film är den lounge-liknande musiken som tyvärr även gör sig påmind under en del av actionscenerna. Svårt att riktigt komma in i det hela när musiken gör att det liksom inte riktigt blir på allvar. På sina håll skärper den sig och är då klart mer passande. Frågan är varför man inte kunde ta sig i kragen med en gång istället för att envisas med lounge-musiken.


©ABO Entertainment

Filmen tar sig längre in och andra halvan av filmen blir mestadels klart bra. Karaktärerna har etablerats och actionscenerna avlöser varandra. Tempot vrids helt enkelt upp utan att gå till överdrift. Sedan blir det som vanligt kul att se Ma leverera sina hammarslag som man inte kan få nog av. Filmen blev också en kassasuccé då folk uppenbarligen fattat tycke för Ma och dessa filmer.


©ABO Entertainment

Allt som allt är det inte lika bra som de första två filmerna The Outlaws (2017) och The Roundup (2022), men det blir sevärt till slut och funkar bra om man är sugen på mer i filmserien. Vad gäller actionscenerna i filmserien kan man dra likheter med John Wick-filmerna då det är välkoordinerade slagsmål med knytnävar och vapen.


©ABO Entertainment

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar