söndag 7 juli 2024

Johnny Dangerously



Titel: Johnny Dangerously
Genre: Komedi/Kriminalare
Land: USA
År: 1984
Regi: Amy Heckerling
I rollerna: Michael Keaton, Peter Boyle, Griffin Dunne, Marilu Henner, Joe Piscopo, Maureen Stapleton, Danny DeVito

Handling: En historia som utspelar sig på 1930-talet och handlar om en ärlig och godhjärtad man som tvingas bege sig in på brottets bana för att finansiera sin mammas mediciner.

Omdöme: Johnny Kelly även känd som Johnny Dangerously (Michael Keaton) är den äldsta sonen till Ma Kelly (Maureen Stapleton), en immigrant i New York. Då mammas hälsa är sviktande, behöver Johnny skaffa pengar till mediciner och läkarvård. Det gör att Johnny redan som ung blir involverad med den lokala gangsterbossen Jocko Dundee (Peter Boyle).


©20th Century Fox

I 1930-talets New York jobbar Johnny upp sig till att bli Jocko Dundees högra hand och hans arvtagare. Johnny lever gott och charmar nattklubbssångerskan Lil Sheridan (Marilu Henner). Vad Johnny inte räknat med är att hans lillebror Tommy (Griffin Dunne) siktar på att bli distriktsåklagare efter avslutade juridikstudier som Johnny betalat för. Bröderna hamnar nu på båda sidor om lagen, något som kommer skapa en rad problem.


©20th Century Fox

Amy Heckerling, som gjorde regidebut med ungdomskomedin Fast Times at Ridgemont High (1982), gjorde här sin andra långfilm. Året efter gjorde hon European Vacation (1985) om familjen Griswold. Denna komedi har mer tendenser till crazy-humor än de två nämnda filmerna, men den tar det inte för långt. Många gånger kan den typen av humor skära sig för mycket och förlora greppet om storyn, vilket inte blir fallet här.


©20th Century Fox

Det får sägas att filmen till en början inte direkt charmar en när Johnny introduceras och börjar berätta om sina eskapader när han härjade som Johnny Dangerously. Sakta men säkert blir det dock bättre när Johnny växt in i rollen som gangster. Vägen dit är alltså något svagare så det gäller att inte förlora hoppet och titta vidare för att bli belönad.


©20th Century Fox

Man får sig gott om skratt filmen igenom, ibland med replikerna, ibland humorn och annat som filmen plockar fram. På gränsen till crazy-humor men inte lika påtaglig som man får i t.ex. Airplane! (1980) eller Hot Shots! (1991). Vad som ändå gör att filmen funkar är att den aldrig flippar ur för mycket och oftast finner sätt att vara rolig. Många gånger kan den här typen av filmer tappa en hel del längs vägen, men här är det snarare så att filmen växer på en. Inte strålande men tillräckligt rolig för att ge en underhållande filmstund.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar