söndag 28 juli 2024

The Change-Up



Titel: The Change-Up
Genre: Komedi
Land: USA
År: 2011
Regi: David Dobkin
I rollerna: Jason Bateman, Ryan Reynolds, Leslie Mann, Olivia Wilde, Alan Arkin

Handling: Under uppväxten var Mitch och Dave oskiljaktiga bästa vänner men sedan dess har de sakta glidit isär. Medan Dave är en överarbetad jurist, make och trebarnsfar har Mitch förblivit en ensamstående, ströjobbande, förvuxen pojke som aldrig har stött på någon form av ansvar han tyckt om. Efter en blöt kväll vänds Mitch och Daves världar upp-och-ned då de vaknar upp i varandras kroppar.

Omdöme: Ett par år efter högt uppskattade Wedding Crashers (2005) med Owen Wilson och Vince Vaughn gjorde David Dobkin denna med Jason Bateman och Ryan Reynolds. Det första man kan konstatera är att Bateman/Reynolds inte kan mäta sig med Wilson/Vaughn. Med det sagt togs filmen an med viss nyfikenhet.


©Universal Pictures

Dave (Jason Bateman) och Mitch (Ryan Reynolds) har varit bästa vänner ända sen barnsben. De har gått helt olika vägar i sina vuxna liv. Dave studerade, är numera jurist på ett företag och är gift med sin Jamie (Leslie Mann) som han har tre barn med. Mitch å andra sidan har aldrig jobbat hårt för att nå någonvart, är nöjd som ungkarl, att slippa ta ansvar och tar ströjobb som skådespelare.


©Universal Pictures

En kväll när Dave och Mitch träffas och umgås under en barrunda, avslöjar de för varandra att de båda avundas den andres liv. När de sedan båda urinerar i vad som visar sig vara en magisk fontän och samtidigt säger att de önskar att de var i varandras skor, sker det oförklarliga. Dave och Mitch byter plats med varandra. De hamnar i varandras kroppar och måste plötsligt möta de dagliga problemen (och vissa fördelar) vilket kommer som en chock för de båda.


©Universal Pictures

Som nämnts regisseras filmen av den som gjorde Wedding Crashers (2005) men manuset är skrivet av de som skrev The Hangover (2009). Gillar personligen förstnämnda mer, men det är givetvis en smaksak. Här tar det ett tag för filmen att komma igång då den inledningsvis inte är särskilt rolig. Inte heller direkt när bytet sker blir det så mycket bättre. Den tar sig dock sakta men säkert och växer under filmens gång.


©Universal Pictures

Roligast blir det när de båda bestämmer sig för att respektera varandras liv och försöka göra vad den andra gör dagligen. Det blir inte så lätt för de båda vännerna vilket gör att det uppstår en rad roliga situationer. Filmen tar sig alltså en bit in och då avlöser flera roliga ögonblick varandra.


©Universal Pictures

Mot slutet får filmen även med en del hjärta då de båda vännerna får sig en rejäl tankeställare. De är trots allt goda vänner och inser att de gör bäst i att hjälpa varandra, för tillsammans är man ju starkare. Så lite budskap och en del djup får man också, plus gott om vuxenhumor. Dessa ingredienser är välkomna då filmen annars hade kunnat falla i kategorin komedier som inte alls får till det och mest faller platta.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar