söndag 14 juli 2024

Iceman



Titel: Iceman / Ismannen
Genre: Drama/Sci-Fi
Land: USA
År: 1984
Regi: Fred Schepisi
I rollerna: Timothy Hutton, Lindsay Crouse, John Lone, Danny Glover, David Strathairn, Josef Sommer

Handling: Under en forskningsexpedition hittar några vetenskapsmän en stenåldersman infrusen i ett isblock. Alla utom Shephard ser ismannen som ett forskningsobjekt och inte som en mänsklig varelse.

Omdöme: Filmen inleder lite som The Thing (1982) då en forskningsexpedition upptäcker något infruset i ett isblock. Utgrävningarna stoppas och isblocket transporteras till forskningsstationen där teamet finner en människa när isblocket tinat. Mannen beräknas vara 40.000 år gammal och visar sig vara en neandertalare.


©Universal Pictures

Forskningsgruppen, som leds av Whitman (Josef Sommer) och består av bl.a. Dr. Diane Brady (Lindsay Crouse), Dr. Singe (David Strathairn) och Loomis (Danny Glover), ser upptäckten som ett forskningsobjekt som de ska skära upp och granska i forskningssyfte. Dr. Stanley Shephard (Timothy Hutton) är dock en antropolog som ser upptäckten som en medmänniska med vetenskapligt värde och inte ett forskningsprojekt.


©Universal Pictures

Då teamet överraskande nog finner livstecken, lyckas de återuppliva neandertalaren. Shephard får nu en chans att utforska Charlie (John Lone) som han kallas. Han och teamet observerar Charlie när han sätts i ett stort vivarium som de normalt sett placerar djur i. Sakta men säkert börjar Shephard och Charlie kommunicera och lära sig ett och annat från varandra.


©Universal Pictures

Filmen hade setts en gång i tiden och kanske var jag för ung för att uppskatta filmen då. Den är nämligen inte riktigt som man kan förvänta sig av en 80-talare på det här ämnet. Det är ingen komedi och filmen visar sig vara vetenskapligt realistisk i sin approach. Till en början uppskattas också detta då forskningsteamet börjar genomföra sina tester och det hela ser ut att bli ett experiment som kan gå lite hur som helst.


©Universal Pictures

Tycker det hela inleder lovande och första halvan av filmen är bättre. Under andra halvan stannar filmen upp lite för mycket då stora delar av handlingen utspelar sig inne på observatoriet där Shephard och Charlie nästan kör en tvåmannashow. Visst kan man se det som att filmen håller sig till realismen, men det blir lite tråkigt i längden.


©Universal Pictures

På sätt och vis hade man önskat att vår neandertalare t.ex. hade skeppats till New York eller annan storstad där han släppts loss och krockat med 80-tals kulturen. Det hade givetvis blivit en helt annan och mer underhållande film. Lite som franska Les visiteurs / The Visitors (1993) när två män från Medeltiden hamnar i nutid och där de två världarna kolliderar. Så även om det uppskattas att filmen håller sig till realismen och inte hamnar i clichéfyllda fällor, hade det inte skadat att låta andra halvan av filmen utspela sig ute i 80-tals samhället och se hur Charlie klarat sig i olika situationer.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar