söndag 20 oktober 2024

Stir of Echoes



Titel: Stir of Echoes / The Secret Sense
Genre: Mysterium/Thriller/Skräck
Land: USA
År: 1999
Regi: David Koepp
I rollerna: Kevin Bacon, Kathryn Erbe, Illeana Douglas, Kevin Dunn

Handling: Tom Witzky är en helt vanlig kille med fru och en liten son. Men när han på en fest hos sina grannar blir hypnotiserad, förändras hans liv radikalt. Hypnosen har framkallat omedvetna krafter hos Tom, som ger honom huvudvärk och gör att han kan se fruktansvärda syner. Han blir besatt av tanken på att det finns en flicka i hans hus, och att hans familj hotas av en osynlig fara. Vad är det som framkallar dessa syner och tankar? Tom måste få reda på svaret. Kosta vad det kosta vill.

Omdöme: Tom (Kevin Bacon), hans fru Maggie (Kathryn Erbe) och femåriga sonen Jake (Zachary David Cope) lever ett normalt förortsliv i Chicago. Sonen verkar prata med en låtsasvän vilket makarna inte finner särskilt konstigt. Snart kommer dock deras så vardagliga liv förändras drastiskt till en levande mardröm.


©Artisan Entertainment

En kväll går Tom och Maggie på fest hos grannen tvärs mittemot. De har dragit med sig Maggies syster Lisa (Illeana Douglas) som starkt tror på paranormala aktiviteter. Tom, som är kritisk till hypnos, låter sig hypnotiserar av Lisa. Tom visar sig vara extremt mottaglig för hypnosen och börjar nu se obehagliga och starka syner. Inte minst av en flicka vid namn Samantha som visar sig ha försvunnit innan familjen flyttade in i området. Dessutom pratar Jake med en flicka vid namn Samantha...


©Artisan Entertainment

Filmen har i vissa avseenden en del likheter med The Shining (1980), The Changeling (1980), The Dead Zone (1983) och The Sixth Sense (1999). Även om den inte är lika bra som dessa och alltså har en del likheter med dem, är det värt att notera att boken som filmen bygger på av Richard Matheson kom redan 1958.


©Artisan Entertainment

Det är en typ av film där man får ha lite öppet sinne och vara mottaglig för sådant man i vanliga fall inte tror på. Det funkade bra i tidigare nämnda filmer så varför inte här? Det funkar någorlunda bra sett överlag. Inget fel på den här sortens filmer som tar med övernaturliga inslag för att spä på historien och göra det hela obehagligt.


©Artisan Entertainment

Tom blir alltmer besatt av tanken att försöka gå till botten med vad som hänt Samantha. Sonen Jake har ju också en liknande förmåga men han beter sig mer vuxet och sansat än vad Tom gör. Blir faktiskt kul att se lille Jake som lugnt och sansat förmedlar ett och annat som blir till hjälp för föräldrarna. Lite annorlunda att barnet lättar upp stämningen istället för att man ska bli skrämd av att barnet utsätts för livsfara som det brukar vara.


©Artisan Entertainment

Filmen hade setts en gång i tiden och minnet var att det inte var någon tokig film. Samma sak konstateras nu även om filmen inte lyckas höja sig till nästa nivå. Hade ändå hoppats att upplevelsen skulle vara lite starkare än vad den är. Inte riktigt lika bra som tidigare nämnda filmer som den har en del likheter med, men ett bra komplement om man känner sig upplagd för mer i den stilen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar