måndag 14 oktober 2024

The Substance



Titel: The Substance
Genre: Drama/Sci-Fi/Skräck
Land: Frankrike/Storbritannien/USA
År: 2024
Regi: Coralie Fargeat
I rollerna: Demi Moore, Margaret Qualley, Dennis Quaid, Oscar Lesage

Handling: En åldrande kändis får ett erbjudande att prova en okänd cell-replikerande drog från svarta marknaden som ska skapa en yngre och vacker version av sig själv. Bara man följer reglerna så är det inga problem. En vecka som henne, en vecka som dig själv. Upprätthåll balansen eller betala priset.

Omdöme: Elisabeth Sparkle (Demi Moore) är en TV-kändis vars aerobicsprogram länge varit populärt. Nu har hon dock kommit upp i åren och producenten Harvey (Dennis Quaid) vill ha en ny, ung och fräsch tjej som kan bli deras nya ansikte. Elisabeth blir varse om detta och känner sig bedrövad. Hon är inte villig eller redo att kliva åt sidan.


©Mubi

En dag får Elisabeth ett mystiskt erbjudande hon kollar upp lite närmare. Det visar sig att det finns en ny drog kallad "the substance" som kan infria hennes önskan om att bli yngre igen. Efter att ha lagt en order plockar hon upp ett paket från ett skumt ställe. Sedan är det bara att följa instruktionerna steg för steg med ett gör-det-själv kit.


©Mubi

Vad som följer förändras Elisabeths liv. Under sju dagar hamnar hon i ett slags komatillstånd och den unga Sue (Margaret Qualley) lever livet. Sue fångar chansen att bli Harveys nya stjärna. Sue är Elisabeth och vice versa, men i två olika kroppar. Det gäller nu att bevara balansen och hålla sig till instruktionerna. Sju dagar som Sue, sju dagar som Elisabeth. Följer man det till punkt och pricka är allt i sin ordning. Om inte...


©Mubi

Coralie Fargeat gjorde regidebut med Revenge (2017) som var en sevärd och ganska blodig film. Blodig blir även denna till slut, men innan dess är det en klart intressant premiss vi bjuds på. En ny experimentell drog som kan besvara din högsta önskan men givetvis är den inte utan bieffekter, särskilt om du börjar missköta anvisningarna.


©Mubi

Får säga att det här uppskattas direkt från början. Det är snyggt filmat och det skapas både mystik, spänning och även en del satir med hela situationen. Människor har i alla år sökt ett sätt att behålla ungdomen eller vrida tillbaka klockan, så det är inget nytt fenomen. Frågan blir hur handlingen ska utveckla sig. Hur man ska få ihop det hela eftersom det funkar klart bra att följa Elisabeth och Sue som turas om att leva i sju dagar åt gången.


©Mubi

Filmen visar sig vara en så kallad body horror där människokroppen får sig en ordentlig törn när den missköts. Det är med en stor gnutta humor mitt i allt även om det är på fullaste allvar. Det gör dock att det väl aldrig direkt blir skrämmande som det hade kunnat bli. Men det är egentligen inte fel och det skapas tillräckligt med mystik och god stämning som gör att man är nyfiken på hur det ska gå.


©Mubi

Till stor del tar filmen tillvara på att visa upp skådespelares och kändisars fåfänga. Dennis Quaids karaktär är ett typexempel på detta. Han får även spela överdrivet vilket inte funkar fullt ut men är en del av filmens satiriska ton. Det blir även mycket fokus på den nakna människokroppen, inte minst Elisabeth och Sue där Demi Moore och Margaret Qualley visar upp allt, även om det har ett syfte. De är villiga att gå hur långt som helst, kosta vad det kosta vill, precis som det till stor del ser ut i kändisbranschen.


©Mubi

Även om filmen är ganska originell har den på sina håll tagit inspiration från andra kända filmer. The Fly (1986) är given, likaså The Shining (1980). Dessa två tänker man nog mest på under filmens gång med diverse detaljer. Senare blir det även till viss del Requiem for a Dream (2000), Carrie (1976) och The Elephant Man (1980). Och så klart Gollum från Sagan om ringen-filmerna.


©Mubi

Till slut blir det avgörande hur man får ihop filmen, hur det hela avslutas. Filmen ligger nämligen bra till under stora delar av filmen. Sedan kommer vi till upplösningen, sista fjärdedelen skulle man kunna säga. Det börjar väl redan med runt en halvtimme kvar då det hela börjar gå överstyr lite för mycket, men ändå inte så farligt.


©Mubi

Under sista kvarten blir det alldeles för mycket. Känns som man både vill chocka och ta det så långt man kan, vilket för egen del tyvärr blir för mycket. Helhetsupplevelsen sänks en del vilket är synd då filmen är minnesvärd och sevärd. Tyvärr lyckas den inte få ihop det till slut, annars hade det kunnat bli en av årets bättre filmer. Det blir ändå ett plus i kanten då tre fjärdedelar är lyckade.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar