måndag 21 oktober 2024

See No Evil, Hear No Evil



Titel: See No Evil, Hear No Evil / Hör upp, blindstyre!
Genre: Komedi/Kriminalare
Land: USA
År: 1989
Regi: Arthur Hiller
I rollerna: Gene Wilder, Richard Pryor, Joan Severance, Kevin Spacey, Alan North, Anthony Zerbe

Handling: Wally är grov, provocerande och blind. Dave är lugn, hövlig och döv. Var för sig är de vandrande katastrofer, men tillsammans, då är de än värre! När ett mord begås är de båda de enda vittnena. Problemet är bara att Wally inte såg det och att Dave inte hörde det. Nu misstänks de istället för mordet...

Omdöme: Radarparet Gene Wilder och Richard Pryor kom att spela ihop för tredje gången efter Silver Streak (1976) och Stir Crazy (1980). De återförenades också med Arthur Hiller, regissören från Silver Streak (1976).


©TriStar Pictures

Dave (Gene Wilder) är döv och driver en kiosk i en kontorsbyggnad i New York. En dag kommer Wally (Richard Pryor), som är blind, för att söka jobb då Dave satt ut en annons. De är varandras raka motsatser då Dave är artig och mestadels lugn medan Wally är grov i mun och hetsig. En sak de dock har gemensamt är sinne för humor.


©TriStar Pictures

Dave och Wally blir en dag vittnen till ett mord då en kund dödas framför kiosken. Det visar sig att Eve (Joan Severance) och Kirgo (Kevin Spacey) är utsända för att komma över ett värdefullt guldmynt som mannen de dödat hade på sig. Guldmyntet är dock borta och Dave och Wally plockas in av polisen. Mordutredaren Braddock (Alan North) är osäker på om de är vittnen till mordet eller mördarna, något som inte blir så lätt att ta reda på med tanke på att den ena inte hörde och den andra inte såg vad som skedde...


©TriStar Pictures

Gammal hederlig komedi med två bra och roliga skådespelare. Det är faktiskt riktigt kul på sina håll och duon Gene Wilder och Richard Pryor gör sina respektive roller bra. Vissa kanske ser det som att filmen driver med folks handikapp, men faktum är att deras funktionsnedsättning gör att de hamnar i roliga situationer och hjälper varandra. De är ju också hjältar som får försöka lösa situationen på egen hand.


©TriStar Pictures

En sån där komedi som man kan plocka fram ibland och se om och få en trevlig stund med. Man kan helt enkelt lita på Wilder/Pryor som levererar gott om skratt filmen igenom. Lite som Helan & Halvan på sina håll då de ställer till det för varandra, men på något sätt löser det sig allt som oftast. Svårt att inte bli på bra humör när man ser dem hamna i diverse trubbel och förvecklingar, ibland på grund av deras funktionsnedsättning.


©TriStar Pictures

Silver Streak (1976) uppskattas nog mest, men denna är god tvåa då den gillas mer än Stir Crazy (1980) som är lite mer ojämn. Här är det både roligt och trevligt med en ganska jämn nivå filmen igenom. Visst finns det kanske situationer som blir lite överdrivna, men det hela hålls för det mesta ihop med en röd tråd. I vissa komedier kan det kännas som sketcher som slängts ihop till en film men här känns det sammanhängande rakt igenom. Man blir på bra humör av filmen och det är givetvis en god egenskap.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar