lördag 5 oktober 2024

Joker: Folie à Deux



Titel: Joker: Folie à Deux
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller/Musikal
Land: USA
År: 2024
Regi: Todd Phillips
I rollerna: Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Brendan Gleeson, Catherine Keener, Steve Coogan

Handling: Arthur Fleck är institutionaliserad på Arkham medan han väntar på rättegång för sina brott som Joker. Samtidigt som han kämpar med sin dubbla identitet snubblar Arthur inte bara över sann kärlek, utan hittar också musiken som alltid funnits inom honom.

Omdöme: Joker (2019) var en riktigt bra film och Joaquin Phoenix var utmärkt i rollen som Arthur Fleck/Joker. Är inte den som generellt sett gillar uppföljare men denna ville ses med tanke på att den första filmen skapade en så god stämning och funkade så pass bra från början till slut. Med tanke på att Lady Gaga anslutit till denna uppföljare fanns farhågor om att det kunde bli sång- och musikalnummer, något som sällan uppskattas och definitivt inte i en sån här film. Eftersom alla trailers, handling och liknande hade undvikits, gick man in glatt ovetandes på en sen kvällsvisning av filmen.


©Warner Bros.

Efter en kortare animerad sekvens som inleder filmen möter vi Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) som sitter inspärrad som mentalpatient på Arkham-anstalten. Han inväntar sin rättegång för fem mord och hans försvarsadvokat Maryanne Stewart (Catherine Keener) ska försöka övertyga juryn om att han inte var vid sina sinnes fulla bruk då han begick morden som Joker.


©Warner Bros.

Arthur har en blandad relation till anstaltens fångvakter, inte minst Jackie Sullivan (Brendan Gleeson) som oftast behandlar honom väl men även visar vem som bestämmer och med jämna mellanrum sätter honom på plats. En dag får han syn på en kvinnlig mentalpatient som visar sig heta Lee (Lady Gaga) och hon får syn på honom. Det uppstår genast kärlek och de båda kommer försöka finna varje tillfälle att spendera tid tillsammans, gärna med att sjunga.


©Warner Bros.

Inledande 20 minuterna sätter filmen tonen som känns igen från föregångaren. Man kommer snabbt in i filmen och man ser fram emot mer av det som gjorde föregångaren så framgångsrik och lyckad. Men så kommer första sångnumret och genast börjar man vrida sig i stolen och känna sig obekväm. Illavarslande men förhoppningsvis var det endast ett fantasiinslag som inte kommer bli en bestående del av filmen.


©Warner Bros.

Filmen visar sig av någon oförklarlig anledning valt att göra det till en musikal, eller åtminstone med flera sång- och musikalnummer som slängs in mitt i allt. Vad tänkte de på? Lady Gaga funkade som sångerska i A Star Is Born (2018) och filmen var över förväntan. Men det handlade om musik och var en del av storyn. Här ska det inte vara en del av storyn och det är skillnad på musikfilm och musikal. Speciellt som den första filmen var något helt annat och mer av den varan hade helt klart varit att föredra.


©Warner Bros.

Joaquin Phoenix är återigen mycket bra i huvudrollen. Redan i inledningsscenen när han kliver ut från sin cell och man ser hans kroppshållning känner man att han än en gång gått in i rollen. Brendan Gleeson är en annan favorit som vid sidan om Phoenix övertygar. Alltid gillat honom. Synd bara att storyn inte kunde utvecklats till något liknande den första filmen. Grunden är ju trots allt lagd och möjligheten till att skapa en minnesvärd fortsättning fanns ju där.


©Warner Bros.

Det är minst sagt med blandade känslor filmen ses. Inramningen känns igen från föregångaren och man ser potentialen. Men musikalinslagen är tyvärr malplacerade. Vissa av dem funkar absolut, men de hör inte hemma i den här filmen. Hade det hållits till ett par drömsekvenser eller uppträdanden på ett uteställe eller liknande hade det inte varit något problem. Men nu blir man kallsvettig i princip varje gång de drar igång.


©Warner Bros.

Storyn känns tyvärr sekundär när det mesta av krutet verkar ha lagts på låtarna och musikalinslagen. En hel del gamla 60-tals låtar har använts och de är trevliga. Men storyn blir lite för monoton då det mesta utspelar sig på anstalten och i rättegångssalen. Man väntar på att Arthur/Joker ska rymma och det hela kan dra igång på allvar, men väntan är mest förgäves. Det är trots allt en äkta, gammal hederlig filmkänsla precis som i den föregående filmen men man tar inte tillvara på det särskilt väl. En stor besvikelse.

4 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar