tisdag 8 oktober 2024

Strul (2024)



Titel: Strul / Trouble
Genre: Action/Kriminalare/Komedi
Land: Sverige
År: 2024
Regi: Jon Holmberg
I rollerna: Filip Berg, Eva Melander, Amy Deasismont, Måns Nathanaelson, Björn Skifs

Handling: Conny är en tafatt singelpappa som jobbar som säljare på ett elektronikvaruhus. Av en slump blir han felaktigt dömd för ett mord och hamnar i fängelse. Kaos bryter ut när han rymmer ur fängelset och försöker hitta den rätta mördaren.

Omdöme: Originalet Strul (1988) är en nostalgisk svensk 80-talare som främst är en komedi som man får ta med en nypa salt men som underhåller och ger gott om skratt. En modern remake är man per automatik högst tveksam till, speciellt då originalfilmen inte hade något vidare manus utan snarare levde på stämningen och dess lättsamma dialog.


©Netflix

Conny (Filip Berg) jobbar som elektronikförsäljare och är skild. Han har sin unga dotter på deltid och försöker vara en god far. Hans ex har hittat en pilot som hon lever ett gott liv med, något Conny har svårt att tävla med då han inte vill förlora sin dotters kärlek.


©Netflix

En kväll går något väldigt snett då Conny är på fel plats vid fel tidpunkt. Innan han vet vad som hänt döms han till 18 års fängelse för mord. Givetvis är han oskyldig, men hans advokat Hasse (Måns Nathanaelson) är allt annat än övertygande. Istället får Conny en chans att ta sig ut på utsidan tack vare en tunnel som två av kåkfararna där inne tänker använda i ett flyktförsök. Conny måste nu bevisa sin oskuld och får polisen hack i häl.


©Netflix

Vad som är bra med denna remake är att den skiljer sig tillräckligt mycket från originalet. Det blir egentligen som två filmer som endast har en liknande grundpremiss. Men det mesta skiljer sig åt då Connys arbete, brottet och händelseutvecklingen till stor del kommer med något annorlunda i jämförelse med originalfilmen. Det gör trots allt att man inte sitter och vet precis vad som väntar.


©Netflix

Bland skådespelarna funkar Filip Berg bäst i huvudrollen som Conny, vilket är viktigast. Han är ändå ganska lågmäld i sitt skådespeleri vilket passar då hans karaktär känns som en ordinarie person som hamnar i en extraordinär situation. Det skapar en del humor tack vare hans prestation, inte minst i lägen där han är glatt ovetandes om vad som händer. Bland de övriga är det ingen som direkt sticker ut mer än att de flesta är lite svajiga i sina prestationer.


©Netflix

Det är inte en lika rolig film som originalet men den har sina ögonblick då humorn funkar. Humorn är inte alltid klockren får man säga, men den prickar rätt oftare än den misslyckas om man säger så. Det blir inte så tillrättalagt och larvigt som befarat, något som gör att filmen trots allt är bättre än väntat. Den är varken bättre eller sämre än originalet, bara annorlunda vilket alltså funkar.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar