måndag 7 oktober 2024

Strul (1988)



Titel: Strul
Genre: Komedi/Kriminalare/Action
Land: Sverige
År: 1988
Regi: Jonas Frick
I rollerna: Björn Skifs, Gunnel Fred, Johan Ulveson, Stefan Sauk

Handling: Conny jobbar som kemilärare när han blir anklagad för att tillverka narkotika. Han hamnar i fängelse och trakasseras där av "gänget". Han tvingas mot sin vilja att medverka i deras planer på en kupp.

Omdöme: Ibland är det ganska skönt att plocka fram sådana här lättsamma och nostalgiska filmer. Inte alltid de bästa filmerna men de behöver inte vinna priser för att bjuda på lite underhållning för stunden. Intressant nog var det inte alltför länge sen filmen sågs och den mindes inte som någon direkt höjdare. Detta var dock första gången den nyrestaurerade versionen från 2018 sågs vilket helt klart gett filmen en fräschare look.


©SF

Conny (Björn Skifs) är kemilärare och gillar även att labba där hemma på fritiden. En dag blir han arresterad av polisen och sätts dit för att tillverka och sälja narkotika. Han har blivit ditsatt men vet inte varför eller av vem. Han sätts i fängelse där han bekantar sig med fyra kåkfarare. De visar sig smyga ut om dagarna genom en hemlig tunnel och drar med sig Conny som ska assistera dem då de planerar en kupp mot en penningtransport.


©SF

Kul nog visar sig filmen vara roligare och funka bättre än väntat. Kanske är det restaureringen som gett den nytt liv i kombination med att den sågs vid rätt tillfälle. Förutom humorn som på sina håll får en att skratta gott, är det skön 80-tals känsla och även kul att se hur det svenska samhället såg ut där i slutet av 80-talet.


©SF

En sak som absolut sticker ut i den nyrestaurerade versionen är ljussättningen. Det är faktiskt elegant i många scener där färgerna och ljuset sticker ut. Känns helt klart genomtänkt och att man nog sneglat på en del amerikanska 80-tals filmer och serier (tänker inte minst på "Miami Vice"). Det gör att det skapas en trevlig stämning i filmen, även om det främst är en komedi.


©SF

En annan sak som funkar bra och som nog också inspirerats av de amerikanska 80-tals filmerna är musiken som funkar bra. Mestadels stämningsfull musik av Bengt Palmers (som även skrivit manuset med Björn Skifs) och två låtar framförda av Tommy Nilsson och Björn Skifs.


©SF

Vad som inte funkar så bra är manuset som ofta lämnar en del frågetecken där man undrar hur inte minst huvudkaraktären Conny hamnat där. En förklaring kan vara att man lär ha klippt bort runt två minuter efter att filmen fått premiär för att sänka åldersgränsen från 15 till 11 år. Det är dock trots allt en action-/kriminalkomedi med betoning på komedi så handlingen blir ganska sekundär. Med tanke på att det blir ganska trevligt och man får sig en del skratt längs vägen kan man ha överseende med dess svagheter.


©SF

2 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar