lördag 19 oktober 2024

Fallen



Titel: Fallen / Ondskans spår
Genre: Kriminalare/Drama/Fantasy/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1998
Regi: Gregory Hoblit
I rollerna: Denzel Washington, John Goodman, Donald Sutherland, Embeth Davidtz, James Gandolfini, Elias Koteas

Handling: Polisen John Hobbes har precis sett till att en seriemördare döms till döden och avrättas, då nya mord, med tydlig anknytning till de tidigare, inträffar. Är det en stor konspiration eller inbillar han sig bara?

Omdöme: Innan Gregory Hoblit gjorde Frequency (2000) gjorde han denna thriller. I båda fallen finns ett 30-årigt mordmysterium som huvudpersonen gräver i. Om nästa film hade sci-fi inslag i storyn har denna mer övernaturliga fantasy inslag. Med andra ord inte helt realistiska grundkoncept, men det blir ett verktyg som används för att komma med något lite annorlunda. I båda fallen funkar det då man blir engagerad och det inte spårar ur som det lätt skulle kunna göra.


©Warner Bros.

Mordutredaren John Hobbes (Denzel Washington) är den som satt dit seriemördaren Edgar Reese (Elias Koteas). Reese döms till döden och avrättas i elektriska stolen. Det är nu konstigheterna börjar på allvar. Morden upphör inte och utförs med samma tillvägagångssätt. Kan en polis ligga bakom mån tro då Reese ju blivit avrättad?


©Warner Bros.

Tillsammans med sin partner Jonesy (John Goodman) utreder John de nya morden och de upptäcker snart att John hela tiden kopplas till morden på diverse sätt. Deras överordnade Stanton (Donald Sutherland) börjar tappa tålamodet och misstankarna mot John börjar hopa sig. John kommer i kontakt med Gretta Milano (Embeth Davidtz) som är dotter till en f.d. polis som 30 år tidigare verkar ha mött samma onda kraft som John nu kämpar mot.


©Warner Bros.

De övernaturliga, onda krafterna kunde lätt ha blivit för mycket och spårat ur. Som tur är blir så inte fallet. Bara man köper det hela med att onda krafter kan föras över från människa till människa, funkar det faktiskt bra. Är inte ofta den här typen av övernaturliga krafter funkar för egen del men här är det svårt att ha några invändningar. Det funkar helt enkelt bra och blir inte för överdrivet då det håller sig på mattan.


©Warner Bros.

Filmen skapar bra stämning och ett trevligt mysterium. Till en början är John Hobbes glatt ovetandes om vad han har att göra med men när allvaret i situationen uppdagas och det hela blir högst personligt, är terrorn ett faktum. Gillar även ett par turer som John tar ut på landet med fina höstfärger. Uppskattar även att filmen trots att den setts tidigare behåller greppet om en filmen igenom, även om det hjälper att slutet inte alls mindes.


©Warner Bros.

Avslutningsvis får man säga att filmen också håller hög klass vad gäller skådespeleriet. En rad duktiga skådespelare har samlats vilket hjälper. Denzel Washington är stabil i huvudrollen och känns trygg. Donald Sutherland, John Goodman och James Gandolfini ger alla bra support som poliskollegor till John. Och alla som blir besatta av de onda krafterna ger bra prestationer när ondskan kryper närmare John och hans kära.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar