tisdag 15 oktober 2024

The 13th Warrior



Titel: The 13th Warrior / Den 13:e krigaren
Genre: Action/Äventyr
Land: USA
År: 1999
Regi: John McTiernan & Michael Crichton
I rollerna: Antonio Banderas, Vladimir Kulich, Diane Venora, Omar Sharif, Maria Bonnevie, Sven Wollter

Handling: En man, som haft en romans med fel kvinna, skickas av sultanen själv på ett diplomatiskt uppdrag till ett avlägset land som ambassadör. När han stannar vid en hamn i en vikingaby för att fylla på med förnödenheter, möter han en grupp nordiska krigare som slagit läger. En kunglig budbärare kommer till dem med ett meddelande om att de måste vända hem, eftersom en mystisk fiende hemsöker deras land.

Omdöme: Ahmad ibn Fadlan (Antonio Banderas), även kallad för Ibn, Araben eller Lillebror av vikingarna, är en muslimsk ambassadör som skickats på diplomatiskt uppdrag norrut efter att ha blivit bannlyst från sitt hemland för att ha blivit romantiskt involverad med fel kvinna. Tillsammans med sin fars gamle vän Melchisidek (Omar Sharif), som talar flera språk, anländer de till en vikingaby.


©Buena Vista Pictures

Under sitt stopp i vikingabyn bekantar de sig med ett par nordiska krigare ledda av Buliwyf (Vladimir Kulich). När ett kungligt sändebud kommer med ett meddelande om att de behövs där hemma för att slåss mot en mystisk fiende, behöver de samla 13 krigare. 12 av dem utgörs av de nordiska krigarna, men den 13:e krigaren ska vara en utomstående. Ibn blir utvald, trots att han är en poet och inte en krigare. Men han behövs och kommer snabbt anpassa sig till gruppen, inklusive lära sig deras språk.


©Buena Vista Pictures

En film som länge skjutits åt sidan då den inte lockat av lite olika anledningar, främst då det kändes som det kunde bli en i mängden intetsägande filmer av det här slaget. Men med tanke på att man har kombinationen John McTiernan och Michael Crichton borde man ändå ge den en chans. Det ska dock sägas att det var med relativt lågt ställda förväntningar som filmen till slut togs an.


©Buena Vista Pictures

Antonio Banderas gör inte bort sig i huvudrollen, snarare en ganska nedtonad roll som tack och lov inte stör som befarat. Resten av rollistan sticker inte direkt ut, även om veteranen Omar Sharif är med under de första 5-10 minuterna och Maria Bonnevie och inte minst Sven Wollter överraskande dyker upp längre in. Trevligaste överraskningen är nog ändå ståtlige Vladimir Kulich som vikingaledaren Buliwyf. Passar klart bra i rollen och har både utseendet och pondusen för att kännas övertygande i rollen.


©Buena Vista Pictures

Vad som inte riktigt förväntades men som blir till något positivt är att filmen visar sig påminna en del om medeltidsfilmer, något som brukar kunna uppskattas, vilket även blir fallet här. De tretton krigarna ställs mot en mystisk och smått skrämmande fiende vilket leder till en del blodiga slag och en jakt på svar. Svar i form av vilka de är och var de kommer ifrån. Om de kan ta reda på mer kanske de kan finna deras näste och gå till attack när de är som mest sårbara.


©Buena Vista Pictures

När man i efterhand läser på om filmen och produktionen står det klart att det blev en ekonomisk flopp. Eller rättare sagt, filmen spelade totalt in över $60m vilket inte är så illa. Problemet är att den kostade mer än det dubbla och gick därför back med upp emot $100m när allt var sagt och gjort. Det fanns ett par orsaker till detta, men den hade redan en alldeles för hög budget till att börja med då en sån här film har svårt att spela in de stora pengarna, särskilt som den hade 15-årsgräns när den gick upp på bio.


©Buena Vista Pictures

John McTiernan regisserade filmen som byggde på en bok av Michael Crichton. Testvisningarna var dock negativa då filmen inte alls gick hem hos testpubliken. Filmen skulle komma att släppas ett år senare än vad som var tänkt. Innan dess gick Crichton själv in och filmade om en del scener, den klipptes om, ett nytt slut filmades och filmen ändrade titel från "Eaters of the Dead" till "The 13th Warrior". Dessutom ersattes filmens musik då man tog in veteranen Jerry Goldsmith som komponerade helt ny musik.


©Buena Vista Pictures

Skillnaden mot hur filmen skulle ha sett ut initialt är givetvis svårt att sia om, men resultatet är inte alls dåligt. Faktiskt över förväntan, speciellt när man läser om problemen under produktionen. Sitter och väntar på att det hela ska gå utför, men det gör det aldrig. Det är ett sevärt historiskt actionäventyr som inte gör bort sig. Och valet att plocka in Jerry Goldsmith var ett inspirerat drag då hans musik har klass. Långt ifrån en perfekt film, men den ska inte underskattas och funkar gott att se om man ger den en chans.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar