fredag 18 oktober 2024

Täcknamn Coq Rouge



Titel: Täcknamn Coq Rouge / Codename Coq Rouge
Genre: Thriller
Land: Sverige
År: 1989
Regi: Per Berglund
I rollerna: Stellan Skarsgård, Lennart Hjulström, Krister Henriksson, Gustaf Skarsgård

Handling: Carl Hamilton, löjtnant i svenska marinen och utbildad CIA-agent - med täcknamn Coq Rouge - får ett specialuppdrag: att utreda en planerad operation i Sverige. Hamilton är inte populär hos Säpo men när alla möjligheter att stoppa terroristerna är prövade anlitas han - specialagenten. Topptränad, livsfarlig och skoningslös. Han hamnar så småningom i Libanon på jakt efter vapnet som användes vid mordet på Säpos sektionschef för Mellanösternfrågor.

Omdöme: Den första filmatiseringen av Jan Guillous böcker om Carl Hamilton. Stellan Skarsgård ses i rollen som underrättelseagenten Carl Hamilton. Han är i hemlighet utbildad av CIA med täckmanteln att han är datakonsult efter utbildning på UCLA. Den specialtränade Hamilton kallas in för att hjälpa Säpo när det krisar i Mellanöstern.


©Sandrew

Efter att en sektionschef inom Säpo hittas mördad blir det upp till Hamilton att lösa fallet tillsammans med Säpo. Hans kollegor på Säpo är inte speciellt glada över att behöva samarbeta med Hamilton då de inte vet något om hans bakgrund eller att han faktiskt är specialutbildad för dessa ändamål.


©Sandrew

Hamilton visar sig sedan tidigare ha både kommunist- och PLO-sympatier vilket kan skapa en intressekonflikt med tanke på att han ska bege sig till Libanon i Mellanöstern. Frågan är vilken sida som ligger bakom mordet. Hamilton ska även försöka ta reda på vad nästa måltavla är dagen innan julafton.


©Sandrew

Direkt i inledningen av filmen känner man att det nog är tänkt att Carl Hamilton ska vara en svensk James Bond då han introduceras ombord ett örlogsfartyg likt hur James Bond ibland introduceras med sina överordnade. Där slutar dock de flesta likheterna. Detta är en klart mer nedtonad och vardaglig agent och film.


©Sandrew

Filmen går mest på sparlåga och kommer aldrig riktigt igång. Hamilton ses samarbeta med Säpo och i sitt privatliv. Hans gamla kommunist- och PLO-sympatier kommer också med vilket blir något av en blandning mellan affärer och nöje för hans del. Det blir lite svårt att få ett riktigt grepp om karaktären och om filmen då det mest lunkar på utan att fånga ens intresse på allvar.


©Sandrew

När det bär av till Mellanöstern och Hamilton hamnar i trubbel tror man att det ska hetta till, men så blir inte fallet. Detta parti blir mest en avstickare från det vintriga december-vädret hemma i Stockholm. Något bättre blir det sedan när Hamilton återvänder till Stockholm och försöker stoppa attentatet. Lite mer fartfyllt på slutet men det är alldeles för sent. Känns som ett trött försök till svensk agentfilm.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 5.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar