fredag 25 oktober 2024

The Devil's Climb



Titel: The Devil's Climb
Genre: Dokumentär
Land: USA/Storbritannien
År: 2024
Regi: Renan Ozturk & Drew Pulley

Handling: Klättrarna Tommy Caldwell och Alex Honnold ger sig ut på en expedition för att erövra Alaskas förrädiska Devils Thumb, och tänjer på sina gränser genom farliga klättringar över skrämmande toppar, medan deras okrossbara band sätts på det ultimata provet.

Omdöme: Klättrarna och vännerna Tommy Caldwell och Alex Honnold bestämmer sig för att ge sig ut på ett äventyr. Tanken är att försöka bestiga Devils Thumb, ett svåråtkomligt berg i Alaska. Men innan de ska klättra har Tommy beslutat att de ska cykla från hans hem i Colorado hela vägen upp till gränsen till Kanada. Därifrån ska de segla upp till Alaska innan det är dags att ge sig på Devils Thumb.


©Hulu

Själva turen från Colorado upp till Alaska tar runt 50 dagar på cykel. Alex Honnold, som sågs klättra i Oscarsbelönade Free Solo (2018), är inte mycket över för att cykla och vill helst bara klättra. Men han gör det för sin vän Tommy Caldwell som hjälpte honom i nämnda dokumentär. Tommy är något äldre än Alex och har varit en av de bästa klättrarna i världen, men en svår skada har gjort att han haft svårt att komma tillbaka till gammal god form. Cykelturen och klättring på ett berg i Kanada innan de når Alaska är en del av planen Tommy har för att komma i form och vara redo för den stora utmaningen.


©Hulu

Själva cykelturen tar upp större delen av de två månader de två vännerna är ute på sitt äventyr. Under denna resa de gör tillsammans i ur och skur får vi reda på deras bakgrund tillsammans, Tommys skada och hur de båda trots olika personligheter litar på varandra, något som är livsviktigt för en sån här utmanande expedition.


©Hulu

Devils Thumb är ett förrädiskt berg även för erfarna och duktiga klättrare som Tommy och Alex. Den nordvästra sidan av berget har aldrig lyckats bestigas där de flesta som försökt dött. Efter konsultation med en av få som klättrat uppför nordvästra sidan och överlevt, men inte tagit sig mer än halvvägs upp, beslutar de sig för att ta sig an berget från en annan sida. Riskerna är helt enkelt för stora, inklusive lavinfaran som är överhängande på den nordvästra sidan.


©Hulu

Det går inte att undvika handsvett under klättringen Tommy och Alex gör. De klättrar även uppför ett annat berg tidigare som en slags uppvärmning och för att testa hur Tommys skada läckt och håller för påfrestningen. Men när de tar sig an Devils Thumb och på 12 timmar ska ta sig upp- och nerför fem toppar på berget innan det blir mörkt, är det bara att spänna fast sig och häpna.


©Hulu

Alex, som inte har något emot att klättra free solo, alltså utan rep eller annan säkerhetsutrustning, vill gärna spara tid och ta sig uppför de enklare partierna utan rep. Tommy är inte alls lika pigg på detta eller för den delen van vid det, men av tidsskäl hänger han på när Alex tar kommandot på vissa delar av klättringen. Även om det är lite enklare klättring på sina håll ser det definitivt inte säkert ut. Minsta felkliv och det är över. Och även när de använder säkerhetsutrustning och rep nämner de att de väljer att spänna fast repet med längre avstånd än vanligt för att vinna tid. Men det betyder även att om de faller, faller de dubbelt så långt vilket så klart innebär mycket större risk.


©Hulu

Bara att skriva om dokumentären och tänka tillbaka ger en handsvett. Det är otroligt att skåda och imponerande. Det behövs en speciell typ av person, äventyrare som inte bara klarar den fysiska biten utan kanske främst den mentala. Och i Tommys fall blir det faktum att han haft en svår skada som kan ställa till det för hans klättring ytterligare en aspekt som tär på psyket.


©Hulu

Tommy och Alex försöker sig på något ingen annan klättrare gjort tidigare med att bestiga de fem topparna av Devils Thumb på en och samma dag. Bara att orka med en klättring är i sig en utmaning, men alla fem är tufft. Det är trots allt Tommys dröm sedan ett par år tillbaka och som han planerat en längre tid, så Alex är mer än motiverad att stötta Tommy för att ro det hela i hamn. Vyerna är spektakulära och spänningen finns där. En klart bra klättringsdokumentär som definitivt levererar.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar