onsdag 9 oktober 2024

Goebbels and the Führer



Titel: Führer und Verführer / Goebbels and the Führer / Führer and Seducer / Führer och förförare
Genre: Drama/Krig
Land: Tyskland/Slovakien
År: 2024
Regi: Joachim Lang
I rollerna: Robert Stadlober, Fritz Karl, Franziska Weisz, Katia Fellin

Handling: Den nazistiska propagandaministern Joseph Goebbels är ansvarig för att bygga upp allmänhetens stöd för Förintelsen och för kriget som Hitler är på väg att starta.

Omdöme: Handlingen utspelar sig mellan åren 1938-1945 då nazisterna ledda av Adolf Hitler terroriserade världen och försökte ta över Europa. Filmen gör det klart att man försökt göra ett realistiskt porträtt av händelserna bakom kulisserna, inte minst med en del autentisk dialog. På sina håll har man även valt att lägga in autentiska bilder och filmklipp som liksom integreras i vissa scener under filmens gång.


©Samuel Goldwyn Films/Wild Bunch

Filmen väljer att lägga extra fokus på nazistiska propagandaministern Joseph Goebbels (Robert Stadlober). Vi följer honom med sin familj, hans utomäktenskapliga relationer och inte minst hans nära samarbete med Adolf Hitler (Fritz Karl). Goebbels visas till stor del upp som den slipade hjärnan bakom propagandan som nazisterna använder sig av för att vinna sympatier i de egna leden i kampen av "utrotningen av judarna" och fienden på slagfältet.


©Samuel Goldwyn Films/Wild Bunch

Skulle vilja kategorisera filmen som fascinerande snarare än jättebra. Den vill vara informativ och faktabaserad där Goebbels och Hitler får ses som ett farligt radarpar. Goebbels är något av en smilfink som utåt sett är en god familjefar med fru och barn, men vid sidan om har han svårt att hålla händerna i styr. Detta är något Hitler blir varse om och inte kan acceptera då det vore dålig publicitet om det kom ut. Istället löser man det på ett diplomatiskt sätt. Det hjälper även att Goebbels ser upp till Hitler och respekterar hans åsikter och beslut, vad det än handlar om.


©Samuel Goldwyn Films/Wild Bunch

De autentiska klippen som ibland dyker upp mitt i scenerna har lagts in på ett smidigt sätt och gör sig bra. Man har även lyckats bra med att återskapa scenerna de används i. Ett intressant grepp att på ett nästan dokumentärt vis lägga in de autentiska klippen på det här viset. Vad som däremot inte funkar lika bra i mitt tycke är bilderna och klippen som visar misär och död, inte minst vad gäller den judiska utrotningen. Motstötande vilket givetvis ger effekt, men hade för egen del inte behövts.


©Samuel Goldwyn Films/Wild Bunch

Filmen är alltså mer intressant och fascinerande än att den skulle trollbinda en med gripande och spännande ögonblick. Filmen fyller absolut sitt syfte och den är främst intressant vad gäller propagandan som Goebbels alltså är hjärnan bakom. Hur de manipulerar media och filmer för att få fram sitt budskap och inte minst vinna sympatier. Tyvärr har människan inte lärt sig mycket då det än idag handlar om manipulation och propaganda via nyheter och politik. Goebbels och nazisterna var bara lite före sin tid.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar