onsdag 23 oktober 2024

Only the Lonely



Titel: Only the Lonely / Mammas gosse
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1991
Regi: Chris Columbus
I rollerna: John Candy, Ally Sheedy, Maureen O'Hara, Anthony Quinn, Jim Belushi, Kevin Dunn

Handling: Snart fyrtio, synnerligen fullvuxen och helt i händerna på mamma. Sånt är livet för Danny.

Omdöme: Vi befinner oss i Chicago där polisen Danny Muldoon (John Candy) kör fångtransporter tillsammans med kollegan och vännen Sal (Jim Belushi). Danny är snart 40 år och är en god son till sin irländska mamma Rose (Maureen O'Hara). Han har dock blivit alltför bekväm med vardagen som vid sidan om polisyrket går ut på att hänga på den lokala baren med vännerna, och mamma. Han bor med mamma och allt är frid och fröjd. Brodern Patrick (Kevin Dunn) försöker få Danny att omlokalisera ner till Florida med mamma, vilket skulle göra henne gott och kanske även honom. Men Danny är inte redo att flytta från Chicago än.


©20th Century Fox

En dag när Danny är på baren får han syn på Theresa (Ally Sheedy). Hon är dotter till en begravningsentreprenör och visar sig jobba med att applicera makeup på de döda. Danny ser något i Theresa och bestämmer sig för att ta ut henne på dejt. Den introverta Theresa och den utåtgående och pratglade Danny verkar till en början inte ha något direkt gemensamt och dejten blir krystad. Men båda känner något för varandra som är värt att utforska. Problemet är bara att mamma Rose hela tiden hamnar mellan dem, även när hon inte är i närheten.


©20th Century Fox

Chris Columbus hade året innan samarbetat med John Hughes som skrev och producerade Home Alone (1990). Denna gång var John Hughes endast med som producent då Columbus skrev och regisserade filmen på egen hand. Columbus, som bl.a. även regisserat Adventures in Babysitting (1987) och Mrs. Doubtfire (1993), håller denna film som en av hans personliga favoriter och det kan man förstå.


©20th Century Fox

Vad vi får är inte den typiska John Candy filmen eller rollen där han bara ska agera clown. Visst är det humor och flera ögonblick där man skrattar och ler när han är i farten. Men det är även en klart nyanserad roll som visar att han kunde mer än komedi. Det känns som han trodde på sin mer dramatiska talang som får komma fram här. Man kan bara fundera över vilka typer av roller han kunde ha gjort längre fram om han inte hade dött bara tre år efter att denna släpptes.


©20th Century Fox

Vid sidan om John Candy är det tveklöst Maureen O'Hara som gör bäst ifrån sig i en roll specifikt skriven av Chris Columbus med henne i åtanke. Vad han dock inte visste var att hon inte hade spelat i någon film på 20 år och hade bosatt sig på en liten ö i Karibien. Han lyckades dock få manuset till henne via hennes bror och hon gillade manuset och rollen så pass mycket att hon ville göra filmen. Villkoret var att hon träffade John Candy först och eftersom de kom bra överens skrev hon på. Det kom att bli hennes sista filmroll (förutom några TV-filmer), trots att hon alltså är klart bra och levde ända fram till 2015.


©20th Century Fox

Filmen är en komedi i grunden men övergår till att bli mer av ett romantiskt drama längre in. En film med gott om hjärta och värme, helt klart något av en feelgood film. Den lyckas även få en att känna för inte minst huvudkaraktären Danny som slits mellan kärleken och familjen. Han kan inte undvika att få skuldkänslor varje gång han ska försöka bli lycklig på egen hand. Han är godhjärtad och menar väl, men hur han än gör får han dåligt samvete.


©20th Century Fox

Skulle vilja påstå att det är en något underskattad och lite förbisedd film som nog per automatik läggs i ett fack som en renodlad komedi, vilket det alltså inte är. Filmen har även lite av den där John Hughes-känslan som flera av hans 80-talare har. Och även om filmen hade setts en gång i tiden och uppskattades, är frågan om den inte uppskattas lite mer nu. En mysig film som skapar en rad olika känslor. Det är helt enkelt en bra mix av komedi, romantik och drama. Svag fyra.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar