onsdag 2 oktober 2024

Airport 1975



Titel: Airport 1975 / Katastroflarm
Genre: Action/Drama/Thriller
Land: USA
År: 1974
Regi: Jack Smight
I rollerna: Charlton Heston, Karen Black, George Kennedy, Gloria Swanson, Dana Andrews, Linda Blair, Myrna Loy, Jerry Stiller

Handling: Ett jumbojetplan på väg till Los Angeles kolliderar med ett sportflygplan.

Omdöme: Den andra filmen i Airport-filmserien följer en jumbojet på väg från Washington mot Los Angeles. Som vanligt i dessa katastroffilmer samlas en rad gamla veteranskådespelare. En del får ledande roller medan gamlingarna mest får fylla ut sätena ombord planet. Bland dessa ses Gloria Swanson och Myrna Loy som var stjärnor på 30- och 40-talet i filmer som t.ex. klassikerna Sunset Blvd. (1950) respektive The Thin Man (1934).


©Universal Pictures

I de större rollerna ses mer aktuella stjärnor som Charlton Heston i rollen som Alan Murdock som är flygbolagets erfarne pilotinstruktör, George Kennedy som flygbolagets vice-president samt Karen Black som flygvärdinnan Nancy som har ett förhållande med Alan. Alla tre var Oscarsvinnare eller Oscarsnominerade innan filmen gjordes.


©Universal Pictures

Katastroflarmet är ett faktum när ett litet privat sportplan som flygs av Scott Freeman (Dana Andrews) plötsligt kraschar rakt in i jumbojeten. Skadorna kunde blivit mycket värre men situationen är akut. Detta då piloterna blir oskadliggjorda vilket leder till att flygvärdinnan Nancy tvingas sätta sig bakom spakarna och ha radiokommunikation med flygtornet och sin Alan som ska försöka hjälpa henne flyga planet.


©Universal Pictures

Filmen funkar relativt bra under filmens första timme då vi följer lugnet före stormen ombord jumbojeten. När sedan sportplanet kolliderar med jumbojeten blir det ett par spända ögonblick för att se vem som klarar sig och hur de ska ta sig ur den prekära situationen. Det känns trots allt som en situation som skulle kunna uppstå när olyckan är framme och de båda planen är på fel plats vid fel tidpunkt.


©Universal Pictures

Tyvärr tappar filmen efter första timmen då det blir alldeles för utdraget när själva räddningsuppdraget sätter igång. För mycket kommunikation fram och tillbaka mellan flygtornet, Alan och Nancy som i princip utgör hela andra halvan av filmen. Även om det inte är särskilt roligt här då det är på fullaste allvar, valde parodin Airplane! (1980) att ta en hel del material härifrån att driva med.


©Universal Pictures

Filmen kom att bli framgångsrik då den spelade in $100m mer än sin budget som var $3m. Inte illa för en uppföljare och även om filmen inte är någon av de mer minnesvärda katastroffilmerna, funkar den mestadels helt ok. Synd bara att den alltså är så utdragen och lite för enformig under andra halvan. Avslutningvis måste favoriten i filmen nämnas. Det är Jerry Stiller i rollen som Sam, en av tre alkoholpåverkade vänner på flyget. Skrattar i princip varje gång han är med i bild, även om eller kanske tack vare att han mest ligger utslagen och är glatt ovetandes om det pågående katastrofala läget.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar