fredag 4 oktober 2024

My Penguin Friend



Titel: My Penguin Friend
Genre: Drama/Familj/Äventyr
Land: Brasilien/USA
År: 2024
Regi: David Schurmann
I rollerna: Jean Reno, Adriana Barraza, Alexia Moyano, Nicolás Francella

Handling: Inspirerad av en sann historia. Ett förtrollande äventyr om en förlorad pingvin räddad från ett oljeutsläpp, som förvandlar livet för en förkrossad fiskare. De blir snart osannolika vänner, så förbundna att inte ens det stora havet kan hålla dem isär.

Omdöme: På en ö utanför Brasiliens kust söder om Rio de Janeiro försöker fiskaren João (Jean Reno) gå vidare med sitt liv efter en tragedi flera år tidigare. Han lever ett lugnt och händelsefattigt liv med frun Maria (Adriana Barraza) i deras hus på stranden. En dag hittar João en pingvin i vattnet täckt med olja. Han tar hem pingvinen, tvättar av den och ger den föda.


©Roadside Attractions

Vad João och Maria inte hade kunnat ana är att pingvinen, som får namnet DinDim, kommer att bli en del av deras liv i flera år framöver. DinDim kommer nämligen och hälsar på under ett par månader per år innan han återvänder hem till Patagonien i södra Argentina. Där i Patagonien studerar ett grupp forskare pingvinerna och lägger märke till DinDim som beter sig annorlunda än resten av pingvinerna de studerar.


©Roadside Attractions

Med tanke på att det är en film med Jean Reno hade man trott att det skulle vara en franskspråkig film. Det är dock en brasiliansk-amerikansk produktion där alla talar engelska, trots att det utspelar sig i Brasilien och Argentina. Man vill givetvis göra filmen tillgänglig för en internationell publik, men det är svårt att se förbi detta då alla talar med brytning och det inte känns naturligt. Dialogen känns även lite simpel och tillgjord.


©Roadside Attractions

Denna verklighetsinspirerade historia blir till ett familjeäventyr som sprider glädje och värme. Det får en att tänka en del på finstämda dokumentären Billy & Molly: An Otter Love Story (2024) som följer en man på en ö som skapar en osannolik vänskap med en utter. Byt ut uttern mot en pingvin så får man en liknande typ av historia. Skillnaden är att det funkar klart bättre i dokumentärform än i denna spelfilmsform, även om den absolut har sina fina ögonblick.


©Roadside Attractions

Det mest tillfredsställande med denna film blir naturfotot som fångar historien på ett fint sätt. Det är många vackra vyer över stranden där João och Maria bor och även i Patagonien när vi följer forskarna och DinDim när han spenderar tiden där. Fotot fångar en gemytlig stämning och givetvis skapar historien i sig en feelgood-känsla. Hade ändå hoppats och trott att filmen skulle få ut mer av det hela även om det blir ok så som det är.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar