söndag 13 oktober 2024

The Silent Hour



Titel: The Silent Hour
Genre: Kriminalare/Thriller
Land: USA/Malta
År: 2024
Regi: Brad Anderson
I rollerna: Joel Kinnaman, Sandra Mae Frank, Mekhi Phifer, Mark Strong

Handling: En polisdetektiv med hörselnedsättning och ett dövt vittne till ett mord måste förlita sig på varandra för att överlista mördare som de inte kan höra komma när de blir fångade i ett övergivet flerfamiljshus.

Omdöme: Frank Shaw (Joel Kinnaman) är en polisdetektiv som under ett rutinuppdrag med sin partner Doug Slater (Mark Strong) tar upp jakten efter en misstänkt som ska plockas in på förhör. Jakten till fots slutar med att Frank blir så pass illa skadad att han förlorar stora delar av sin hörsel.


©Republic Pictures

Månaderna går och Frank är bedrövad över sin nya livssituation. Han känner att hans privatliv fått sig en törn, inte minst då en av hans passioner var att lyssna på musik och lyssna på sin tonårsdotters uppträdanden. Han känner även att han inte kan göra sitt jobb på samma sätt som han brukade då den nedsatta hörseln begränsar honom, inte minst ute på fältet.


©Republic Pictures

En dag ber f.d. partnern Doug honom att följa med och agera som tolk då de har en döv kvinna som bevittnat ett mord. Den döva kvinnan är Ava (Sandra Mae Frank) och hon har inte bara sett dubbelmordet, hon har även filmat det med sin mobil. Rätt vad det är blir Frank och Ava fångade i flerfamiljshuset där mördarna ledda av Lynch (Mekhi Phifer) omringar byggnaden och inte ger Frank och Ava en chans att komma ut eller kontakta någon på utsidan.


©Republic Pictures

Brad Anderson hade tidigare regisserat sevärda filmer som Happy Accidents (2000), Session 9 (2001), The Machinist (2004) och Transsiberian (2008). Sedan har det blivit lite mer ojämn kvalité med The Call (2013), Stonehearst Asylum (2014), Beirut (2018) samt Fractured (2019). Det var därför lite oklart var denna skulle hamna. Det visar sig att den inte är så tokig och hamnar någonstans mittemellan de sevärda och mindre bra.


©Republic Pictures

Stora delar av handlingen kommer att utspela sig i flerfamiljshuset. En byggnad som mestadels står tom då hyresgästerna håller på att vräkas. En del av hyresgästerna är fortfarande kvar och en av dem är döva Ava som snart ska flytta ut.


©Republic Pictures

Även om det mesta utspelar sig i byggnaden lyckas filmen ganska bra med att inte kännas alltför upprepande. Det blir även ganska stämningsfullt och småspännande att följa Frank och Ava som med alla medel måste försöka hålla sig vid liv och hitta en väg ut eller kalla på hjälp. Samtidigt letar de alltmer desperata mördarna efter dem.


©Republic Pictures

En aspekt med filmen som ger det hela en mänsklig touch är ju det faktum att Frank har nedsatt hörsel. Ja, han hör inte alls utan sina hörselapparater vilket gör att situationen blir extra svår och spänd när de håller på att bli urladdade. Det skapas även ett band mellan Frank och Ava på grund av detta som funkar och gör att filmen inte bara blir en trött actionfilm i mängden. Kanske inget direkt minnesvärt men gör sitt för stunden då den håller intresset, stämningen och spänningen uppe relativt bra filmen igenom.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 5.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar