torsdag 24 oktober 2024

Freies Land / Free Country



Titel: Freies Land / Free Country
Genre: Kriminaldrama/Mysterium/Thriller
Land: Tyskland
År: 2019
Regi: Christian Alvart
I rollerna: Trystan Pütter, Felix Kramer, Nora Waldstätten, Ludwig Simon

Handling: Två poliser undersöker försvinnandet av två tonårssystrar i en avlägsen stad, där det verkar som om alla har något att dölja - inklusive kropparna.

Omdöme: Året är 1992 och två poliser, Patrick Stein (Trystan Pütter) och Markus Bach (Felix Kramer), skickas att utreda ett försvinnande i den lilla staden Löwitz i nordöstra Tyskland, f.d. Östtyskland, nära den polska gränsen. Ungdomarna, och en del vuxna, drömmer om att lämna tristessen för storstaden Berlin. Två tonårssystrar har försvunnit och utredningen leder poliserna till övergivna gårdar, jaktstugor och träskmark för att lokalisera systrarna och ta reda på vad som hänt.


©Telepool

Medan Patrick är i ständig telefonkontakt med sin höggravida fru som väntar parets första barn, har Markus en sviktande hälsa att tampas med, vilket han främst försöker dränka med alkohol. De har även olika personligheter och bakgrund då Patrick kommer från Västtyskland och jobbar metodiskt, även om han skickats iväg från Hamburg efter att ha tjafsat med sin överordnade. Markus å sin sida kommer från det östtyska Stasi-systemet och är van vid att framtvinga ett och annat från vittnen och misstänkta.


©Telepool

När de finner döda kroppar visar sig mysteriet bara bli större då flera unga tjejer visar sig ha försvunnit i området de senaste åren. Vart de än vänder sig verkar de lokala ha något att dölja. Frågan är om gärningsmannen eller gärningsmännen kommer från området eller utifrån.


©Telepool

Filmen är en tysk remake på den mycket sevärda och täta spanska thrillern La isla mínima / Marshland (2014). Eftersom tyske regissören Christian Alvart tidigare gjort en del bra, inte minst Antikörper (2005), fanns nyfikenheten på denna film. Det visar sig vara en lyckad övergång vad gäller upplägget som förflyttats från början av 1980-talet i efter-Franco eran till början av 1990-talet efter Berlinmurens fall.


©Telepool

Det är inte en lika bra film som det spanska originalet, men den har absolut tillräckligt som gör den bra och sevärd. Eftersom originalet inte mindes mer än att det var en fyra, var det lite som att se en ny film, vilket det ju trots allt är med tanke på att man försatt det hela i ett annat land, en annan era och situation. Grundstoryn är dock liknande och vi får både lära känna de två poliserna lite närmare, hur de och landet försöker anpassa sig och hitta sin identitet och på det de mystiska försvinnandena och morden som begåtts.


©Telepool

Gillar stämningen som byggs upp vilket är en kombination av saker. Vid sidan om originalfilmen tänker man även på en annan stämningsfull tysk thriller i form av Das letzte Schweigen / The Silence (2010), inte minst med fotot som ofta gillar att filma rakt uppifrån över fälten och vattnet. Europeiska och även vissa skandinaviska kriminalare och thrillers lyckas bra med att skapa den lite ödesmättade stämningen som fångar en i sitt grepp. Inte alltför överdrivet utan snarare naturligt och vardagligt vilket skapar en obehaglig känsla av att detta kan bygga på verkliga händelser eller ske i ens närhet.


©Telepool

Till slut kanske filmen inte riktigt lyckas förklara allt och höja sig under sista tredjedelen. Den behåller hela tiden intresset, är stämningsfull och tät, så det är inget fel i det. Saknas bara något för att ha en chans att överträffa originalet. Det är trots allt svårt att bräcka en redan bra film vilket hade krävt en hel del, så besviken är man inte. Och då historien alltså försatts till kort efter återföreningen av Tyskland, har den tillräckligt av intresse i hur samhället och människorna fortfarande är i en övergångsfas.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar