onsdag 16 oktober 2024

Alien: Romulus



Titel: Alien: Romulus
Genre: Sci-Fi/Thriller/Skräck
Land: USA/Storbritannien/Ungern/Australien/Nya Zeeland/Kanada
År: 2024
Regi: Fede Alvarez
I rollerna: Cailee Spaeny, David Jonsson, Archie Renaux, Isabela Merced

Handling: En grupp unga rymdkolonisatörer drömmer om ett bättre liv och ger sig upp till en övergiven rymdstation för att komma bort. Dessvärre lurar ett främmande väsen där som är snäppet värre än livet på en gruvplanet.

Omdöme: Året är 2142 och livet på Jorden är allt annat än en dans på rosor. Rain (Cailee Spaeny), hennes androidbror Andy (David Jonsson), Rains ex-pojkvän Tyler (Archie Renaux), hans syster Kay (Isabela Merced), deras kusin Bjorn (Spike Fearn) och hans adoptivsyster Navarro (Aileen Wu) bestämmer sig för att ge sig iväg i hopp om ett bättre liv.


©20th Century Studios

Ungdomarna tar en rymdfarkost och beger sig upp i rymden. Planen är att ta sig till den avlägsna planeten Yvaga. Men de behöver kryostaskammare då resan till Yvaga tar nio år. De tar sig till ett övergivet rymdskepp där de lyckas hitta vad de letar efter. Men i och med att de pillar på saker släpper de omedvetet loss något mycket farligt och dödligt som kommer terrorisera och döda ungdomarna som får kämpa för sina liv.


©20th Century Studios

Vad man måste uppskatta är att regissören Fede Alvarez velat få tillbaka lite av den gamla känslan som originalet Alien (1979) hade. Det innebär att man försökt hålla nere cgi-effekterna och även försökt fånga stämningen ombord rymdskeppet från originalet. Det bådar även gott under öppningsscenerna då man liksom känner igen sig och kan hoppas på en trevlig filmupplevelse.


©20th Century Studios

Det tar inte särskilt lång tid innan varningsklockorna börjar ringa. I princip helt okända dyker upp i rollistan under förtexterna. När det sedan visar sig att vi kommer följa ett gäng ungdomar är det ytterligare en indikation på att man nog ska tygla förväntningarna på filmen.


©20th Century Studios

Det visar sig att även om ungdomarna kanske inte gör bort sig, har de inte mycket karisma och noll pondus. Det faller tyvärr ganska platt med karaktärerna och skådespelarna vilket är en stor miss. Självklart sparade man in en hel del på att göra det valet och lägga mer pengar på annat i produktionen. Men man märker vad avsaknaden av duktiga skådespelare gör. Även för realismen känns det inte särskilt trovärdigt med ett gäng runt 20-års sträcket som är ute och flyger med rymdskepp och har sig.


©20th Century Studios

Svårt att komma in i filmen fullt ut med tanke på missen med skådespelarvalen. Och ingen att gilla eller hålla på. Annars är det till viss del ett kärt återseende med produktionsdesignen där inne på rymdskeppet. Det uppskattas att de lagt ner tid på detaljerna, även om det inte är i klass med originalet.


©20th Century Studios

Även om det är en film som går att se känns det som man missat en chans att göra något klart bättre av det hela. Man kunde åtminstone ha haft en blandad besättning med ett par veteraner alternativt mer etablerade (läs: duktiga) skådespelare som hade kunnat få en mer engagerad. Dessutom vet man i princip hur det kommer gå då det känns som den går efter en mall med tanke på att den inte kommer med så mycket nytt när allt är sagt och gjort.


©20th Century Studios

Avslutningsvis blir slutet med varelsen som dyker upp lite för mycket. Det blir aldrig heller direkt skrämmande eller nervigt på allvar, vilket är en kombination av skådespelarna och manuset som inte lyckas höja det hela. Det hjälper inte heller att huvudkaraktären spelas av en späd liten tjej på 155 cm som ska bli en actionhjältinna. Något blandade känslor med filmen då den ändå framkallar vissa känslor från originalet som uppskattas. Mer än en trea är det dock inte, om ens det.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar