tisdag 1 oktober 2024

Airport '77



Titel: Airport '77 / Haveriplats: Bermudatriangeln
Genre: Action/Drama/Thriller
Land: USA
År: 1977
Regi: Jerry Jameson
I rollerna: Jack Lemmon, Lee Grant, Darren McGavin, James Stewart, George Kennedy, Christopher Lee, M. Emmet Walsh, Olivia de Havilland, Joseph Cotten

Handling: Philip Stevens, multimiljonär som hela livet samlat på konst, beslutar sig för att donera sin samling och sitt palats i Florida som museum till allmänheten. Till öppningen ska han flyga ett antal konstsamlare, sponsorer och kritiker till museet i sin privata jumbojet som också kommer att frakta ovärderliga konstföremål. Samtidigt som förberedelserna för flygningen pågår, planerar tre skurkar att kapa planet med den värdefulla lasten.

Omdöme: Filantropen Philip Stevens (James Stewart) ska flyga in en massa konst och diverse inbjudna gäster till sitt palats i Florida. Det är Stevens personliga lyxiga jumbojet som används för att flyga in konsten och gästerna. Vad de inte kan ana är att tre av männen ombord planerar att kapa planet och stjäla den värdefulla konsten.


©Universal Pictures

Kapten Don Gallagher (Jack Lemmon) och andrepiloten Bob Chambers (Robert Foxworth) flyger jumbojeten mot Florida. Bland passagerarna hittar vi en rad olika personligheter, mestadels rika sådana men även anställda och släktingar till Stevens.


©Universal Pictures

Rike Martin Wallace (Christopher Lee) och hans fru Karen (Lee Grant) grälar mest då hon känner sig försummad. Planets flygingenjör Stan Buchek (Darren McGavin) är vän med kapten Gallagher. Dr. Williams (M. Emmet Walsh) är en veterinär som har hand om Stevens hästar. Stevens dotter Lisa (Pamela Bellwood) är också med på flyget.


©Universal Pictures

Flygresan är mer som på en lyxkryssare eller en gammal zeppelinare än ett vanligt flyg. Passagerarna traskar runt, underhålls av live-musik och sippar på sin champagne eller valfri sprit. Men den så trevliga flygturen förvandlas till katastrof då kaparna tar över planet som kraschlandar någonstans i Bermudatriangeln.


©Universal Pictures

Denna tredje installation i Airport-filmserien är på alla sätt och vis minst ett steg upp från den fjärde filmen The Concorde... Airport '79 (1979). Detta känns som en klassisk katastroffilm som försökt göra det hela någorlunda realtistiskt och spännande med genomgående stabila prestationer och en produktion som mestadels känns proffsig.


©Universal Pictures

Vad som uppskattas med den här filmen är att det känns som en gammal hederlig film av det här slaget. Vi får en flygplanskapning som slutar med att planet hamnar under vattnet. Det är mycket troligt att filmmakarna inspirerats av framgångsrika The Poseidon Adventure (1972) då actionäventyret ombord det kraschade planet påminner om sin föregångare. Och det funkar för det mesta bra där de överlevande måste försöka samarbeta i den minst sagt pressade situationen på liv och död.


©Universal Pictures

Jack Lemmon sa att han gjorde ett misstag att vara med i den här filmen, Men faktum är att den inte är så tokig och funkar bättre än väntat för en film som inte fått så värst bra kritik. Den fick två Oscarsnomineringar och var ytterst framgångsrik då den spelade in 15 gånger sin budget. Vad mer kan man begära av en tredje installation i en filmserie?


©Universal Pictures

Till slut blir det något utdraget under räddningsuppdraget då man valt att visa händelseförloppet i lite för detaljerad form. Eftersom amerikanska flottan varit med på ett hörn har man uppenbarligen velat ge dem en del extra tid i bild för att visa upp deras räddningsarbete. Det är förvisso realistiskt med räddningsuppdraget men alltså lite utdraget. Å andra sidan kan man inte klaga för mycket då det ger filmen realism vilket inte alltid är fallet med den här sortens filmer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar