tisdag 22 oktober 2024

Hot Pursuit



Titel: Hot Pursuit / Trassel i tropikerna
Genre: Komedi/Äventyr/Action
Land: USA
År: 1987
Regi: Steven Lisberger
I rollerna: John Cusack, Robert Loggia, Wendy Gazelle, Monte Markham, Jerry Stiller, Ben Stiller, Keith David

Handling: Unge Danny åker till Karibien för att ansluta till sin flickväns familj som är där på semester. Problemet är att han inte riktigt vet var de är och under sitt letande möter han både mördare och smugglare som drar in honom i ett ofrivilligt äventyr.

Omdöme: Vi gör ett besök i ljuva 80-talet där Danny (John Cusack) är mitt uppe i att plugga till en tenta. Hans flickvän Lori (Wendy Gazelle) överraskar honom med att smyga in på pojkskolan för att dra med honom på konsert, men Danny kan inte då han måste klara tentan. Trots att han pluggar vidare kuggar han på tentan. Det innebär att han tvingas stanna kvar på skolan över lovet för att göra om tentan. Han kan alltså inte följa med Lori och hennes familj som bjudit med Danny på semester till Karibien.


©Paramount Pictures

Danny lyckas slingra sig ur situationen då hans lärare har förstående för ung kärlek. Det blir nu upp till den bestämde och envise Danny att försöka hinna ikapp Lori och hennes familj som redan är på väg till Karibien. Väl i Karibien missar han hela tiden sin flickvän och hoppet verkar vara ute när de åker iväg med en yacht. Det är då han träffar MacLaren eller kort och gott Mac (Robert Loggia) som har ouppklarade affärer och har sina skäl att vilja komma ikapp yachten. Danny och Mac ger sig iväg efter dem och äventyret är i full gång.


©Paramount Pictures

Vet inte om det var omslaget eller något annat men den här filmen har länge varit på min radar utan att den setts. Lite lättsam 80-talare är sällan fel och det hela inleder lovande med skön musik och inramning där på pojkskolan när Lori smyger upp på Danny.


©Paramount Pictures

Efter den inledande kvarten bär det av mot Karibien och här börjar både Danny och filmen stöta på problem. Danny stöter först på ett par lokala som tar med honom på villovägar. Sedan träffar han på Mac vilket leder till att de båda spenderar tid tillsammans på en segelbåt. Dessa båda inslag är väl inget vidare och hade kunnat kortats ner. Robert Loggia är förvisso oftast bra men man vill mest att filmen ska komma till skott och leda någonvart.


©Paramount Pictures

Det blir något bättre längre in när inte bara Jerry Stiller utan även sonen Ben Stiller (i sin första filmroll) dyker upp. Filmen ändrar lite överraskande karaktär från att först verka vara en ungdomskomedi till att bli lite äventyr och till slut action av det hela. Funkar väl så där överlag, men inte helt fel med lite mer fart och fläkt mot slutet. Där emellan hade det kunnat vara mer av den varan då man gärna varit utan en del sekvenser, som alltså bl.a. med de tre lokala och en del med Mac på segelbåten.


©Paramount Pictures

Filmen lyckas på sina håll bli så där mysig som 80-talare ofta kan bli, mycket tack vare musiken som mestadels är bra. Däremot borde man tagit vara på skådeplatserna kring Karibien mer och gjort mer med storyn. Nu funkar det att se på men det är långt ifrån någon av de bättre 80-talarna man skådat. John Cusack i huvudrollen är för övrigt inte mer än ok och har svårt att höja filmen på egen hand.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 5.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar