lördag 12 oktober 2024

Jurassic Park



Titel: Jurassic Park
Genre: Äventyr/Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1993
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Samuel L. Jackson, Wayne Knight

Handling: Stora vetenskapliga framsteg har gjort det möjligt att klona dinosaurier med hjälp av bevarat DNA. Mogulen John Hammond ligger bakom upptäckterna och ämnar öppna en nöjespark där besökare från världens alla hörn kan se livs levande dinosaurier med sina egna ögon. Han bjuder in fyra av världens mest framstående forskare på ämnet och sina två exalterade barnbarn för att säkerställa att allt är som det ska innan han öppnar parken för allmänheten.

Omdöme: Livs levande dinosaurier, hur är det möjligt!? Jo, tack vare John Hammond (Richard Attenborough) och hans team forskare har drömmen (eller mardrömmen) besannats. På en ö utanför Costa Rica har en jättelik dinosauriepark förberetts med en rad olika sorters dinosaurier. De har tagits fram med hjälp av DNA som hittats bevarat och med ny teknik har man lyckats klona fram livs levande dinosaurier.


©Universal Pictures

Tanken är att dinosaurieparken "Jurassic Park" ska öppnas för allmänheten för att ge människor en chans att skåda de livs levande dinosaurierna med egna ögon via ett safari genom dinosaurieparken. Allt är egentligen klart och redo för att ta emot besökarna. Men innan dess har John Hammond ett par människor som han vill visa upp parken för i en slags förhandsvisning.


©Universal Pictures

De inbjudna gästerna består av forskarna Alan Grant (Sam Neill), Ellie Sattler (Laura Dern) och Ian Malcolm (Jeff Goldblum) samt advokaten Donald Gennero (Martin Ferrero). Dessutom ansluter Hammonds barnbarn Tim (Joseph Mazzello) och Lex (Ariana Richards) för rundturen. De sex besökarna inspekterar dinosaurieparken medan Hammond tillsammans med sina två tekniska medarbetare Ray Arnold (Samuel L. Jackson) och Dennis Nedry (Wayne Knight) överser allt från kontrollrummet.


©Universal Pictures

Rundturen går från häpnad och lycka över att skåda spektaklet till att bli en kamp för överlevnad när mardrömmen blir verklighet. Dinosaurieparken visar sig vara full av brister vilket gör den långt ifrån säker. Frågan är om en fullständig katastrof kan undvikas där på "Jurassic Park" när dinosaurierna bryter sig loss och går till attack...


©Universal Pictures

Steven Spielbergs klassiker som bygger på en bok av Michael Crichton kom att bli en världssuccé. Med över 30 år på nacken är det intressant att ta sig an filmen och se hur den håller. Det första och kanske mest intressanta är att se hur effekterna håller. När dinosaurierna först skådas då forskarna häpnar över de livs levande varelserna mitt framför ögonen på dem, får man säga att det inte är helt fulländat. Dataeffekterna av flera dinosaurier i bild funkar helt enkelt så där. Desto bättre är det då de träffar på enskilda dinosaurier. Då är det oftast hög standard som håller bra klass.


©Universal Pictures

Filmen funkar som bäst under första halvan, ja runt de första två tredjedelarna. Två favoriter visar sig vara Samuel L. Jackson och Wayne Knight i rollerna som de två teknikerna som jobbar åt John Hammond. De bidrar inte minst med en del välkommen humor som funkar bra i kaoset som utbryter där på "Jurassic Park".


©Universal Pictures

Under filmens sista tredjedel blir det aningen för mycket när dinosaurierna far fram till höger och vänster. Det blir även lite tillrättalagt med ungarna och hur dinosaurierna tar sig in i byggnader och liknande. Realismen försvinner allt eftersom kan man lugnt påstå. Tyvärr tappar också filmen på det. Den har aldrig tillhört mina favoritfilmer men det den lyckas med och gör bra gör den klart bra. Det är äkta filmkänsla och storslaget. Det håller dock inte hela vägen då det alltså blir för mycket under slutfasen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar