torsdag 28 mars 2024

The Hit



Titel: The Hit
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller
Land: Storbritannien
År: 1984
Regi: Stephen Frears
I rollerna: Terence Stamp, John Hurt, Tim Roth, Laura del Sol, Fernando Rey, Jim Broadbent

Handling: Gangsterveteranen Willie Parker ser sin chans till ett nytt liv när polisen erbjuder honom immunitet mot att han anger sina "kollegor". Han har levt gömd i Spanien i tio år när det förflutna hinner ikapp honom. Den brutale yrkesmördaren Braddock och den unge skyddslingen Myron kidnappar Parker för att ta honom till Paris, där rättvisa till slut ska skipas.

Omdöme: Innan brittiske regissören Stephen Frears kom över till Hollywood och gjorde fina filmer som Dangerous Liaisons (1988), The Grifters (1990) och High Fidelity (2000), gjorde han denna lilla film. En film som till stor del utspelar sig i Spanien och är något av en road movie.


©Palace Pictures

På 70-talet var Willie Parker (Terence Stamp) med i en gangsterliga och var delaktig i diverse rån som förare. Efter att ha vittnat mot de övriga i ligan får han immunitet och bosätter sig någonstans i Spanien. 10 år senare lever han ett lugnt liv på den spanska landsbygden, ända fram till att hans förflutna hinner ikapp honom.


©Palace Pictures

Den utsände yrkesmördaren Braddock (John Hurt) och unge lärlingen Myron (Tim Roth) lokaliserar och fångar Willie. Tanken är att de ska föra honom till Paris där deras arbetsgivare väntar på att få träffa Willie och straffa honom för att han tjallade på honom för tio år sedan. Men vägen till Paris kommer inte bli så enkel. Männen tvingas göra ett stopp i Madrid där de plockar upp hetlevrade unga spanjorskan Maggie (Laura del Sol) samtidigt som de har polisen efter sig.


©Palace Pictures

Under resan de gör kommer Willie uppvisa överraskande gott humör trots att han hittats och är väl medveten om att han förs till sin död. Detta psykar den unge Myron som är på sitt första uppdrag och inte kan förstå Willies positivitet under omständigheterna. Braddock är desto mer erfaren och slipad vilket gör att Willies spel för galleriet inte biter på honom. Men även Braddock kommer ställas inför ett och annat dilemma längs vägen som han måste ta ställning till.


©Palace Pictures

En film som när den en gång i tiden sågs förväntades vara en tät och hårdkokt thriller. Istället är det alltså något av en road movie som både har gott om humor och blir dialogdriven. Inte direkt fartfylld får man säga då det blir diverse stopp på vägen som leder till situationer som kan gå lite hur som helst. Det är egentligen dessa situationer som blir mest fascinerande att följa, inte minst samspelet mellan Terence Stamp, John Hurt och Tim Roth som alla är klart bra i respektive roll.


©Palace Pictures

Filmen har valt att ha klassiska spanska toner vad gäller musiken, något som förvisso är lite passande med tanke på att det utspelar sig i Spanien. Problemet är att det inte är särskilt bra och känns snarare udda än att det skulle höja filmen. Lite synd då det hade varit intressant att se (och höra) hur filmen hade varit med bra musik. Men som sagt, kan förstå valet eftersom det ger filmen en distinkt spansk känsla.


©Palace Pictures

Vad som till slut gör att filmen skiljer sig en del från en mer medioker film i genren är att den, förutom bra prestationer, har ett bra manus som bjuder på en del överraskningar och plötsliga skiftningar i storyn. Det finns gott om scener som sticker ut och liksom höjer insatserna för de inblandade. Något som är lite synd är att filmen ibland har ett lite lägre tempo då resan som ska ta oss till Paris fastnar lite för länge i Spanien. Det andra är ett val som Braddock gör mot slutet som ger lite huvudbry då det inte känns rätt.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar