lördag 16 mars 2024

Sudden Fury



Titel: Sudden Fury / Blodigt raseri
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: Kanada
År: 1975
Regi: Brian Damude
I rollerna: Dominic Hogan, Dan Hennessey, Gay Rowan, Hollis McLaren

Handling: Fred Bates var född förlorare. Den dag han får reda på att hans hustru bedrar honom och har planer på att lämna honom tar han med henne på en biltur för att "tala ut". Våld föder våld och plötsligt händer det som bara slutar på ett sätt.

Omdöme: Fred (Dominic Hogan) har försökt bli rik på olika typer av affärer utan framgång vilket gjort honom bedrövad. Nu har han dessutom starka misstankar om att hans fru Janet (Gay Rowan) är otrogen och kommer att lämna honom. Han bestämmer sig för att ta med henne på en biltur för att träffa ett par vänner. Längs vägen är planen att försöka övertyga henne om att ge honom pengar till hans senaste projekt. Om hon vägrar är den öde platsen perfekt att göra sig av med henne och ärva pengarna hon har.


©Film Can Productions

Mitt i ett gräl mellan Fred och Janet på en liten väg, tvingas en bilist väja för att inte köra på Fred. Bilisten visar sig vara Al (Dan Hennessey) som gett sig ut på semester i de lugna trakterna. Vad Al inte kan ana är att han från det ögonblicket kommer att bli indragen i det gifta parets storgräl som kommer att leda till en kamp på liv och död.


©Film Can Productions

Inledningsvis känns denna lilla kanadensiska film som något av en TV-film eller varför inte ett avsnitt från TV-deckaren "Colombo". Det är 70-tal, lite halvsunkigt med fruktansvärt mode och svajigt skådespeleri. Den staplande inledningen gör att förväntningarna sänks en aning då det inte verkar komma att bli något som gör det hela värt en titt. Men efter en något trevande inledning tar det sig runt 20 minuter in.


©Film Can Productions

Lite tålamod visar sig vara värt besväret då filmen sakta men säkert bygger upp något trevligt. Det hela börjar utveckla sig till en katt och råtta-lek mellan Fred och Al med Janet mellan dem. Al är på fel plats vid fel tillfälle, eller rätt man på rätt plats beroende på hur man ser på saken. Fred visar sig nämligen vara riktigt psykopatisk när hans rätta ansikte uppenbarar sig. Skruvad och lurig på ett sätt som man bara måste skratta åt och det leder till att det hela blir desto trevligare tack vare hans djävulska påhitt.


©Film Can Productions

Tycker det är kul att upptäcka sådana här mindre kända filmer som bjuder på något som överraskar och inte bara kommer med det gamla vanliga. I grunden har den kanske inspirerats av Steven Spielbergs gamla Duel (1971), och bitvis skulle man kunna lägga dem i samma kategori. Dock utvecklas filmen till något lite annorlunda längre in och har mer att plocka fram ur rockärmen.


©Film Can Productions

Till slut kan man känna sig nöjd då man bjuds på en trevlig filmstund, speciellt om man uppskattar lite bortglömda filmer som dessa som inte går riktigt som det brukar göra. Det har helt klart sin charm. Uppskattar man 70-tals film och gillar man att bli lite överraskad är detta värt en titt.

2 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar