söndag 31 mars 2024

Dead Ringers



Titel: Dead Ringers / Dubbelgångare
Genre: Drama/Thriller/Skräck
Land: Kanada
År: 1988
Regi: David Cronenberg
I rollerna: Jeremy Irons, Genevieve Bujold, Heidi von Palleske, Shirley Douglas

Handling: Bröderna Mantle är framstående gynekologer och identiska tvillingar. Den ene av dem har dock ett mycket bättre självförtroende och lyckas alltid förföra de kvinnor han möter. Men när han tröttnar på dem, låter han sin bror överta dem, dock utan deras vetskap.

Omdöme: De identiska tvillingbröderna Mantle (Jeremy Irons) är framstående forskare och gynekologer i Toronto, Kanada. Ända sedan barnsben har de haft intresse för anatomi och insidan av människokroppen. Efter att ha utbildat sig tillsammans har de bestämt sig för att fokusera på kvinnokroppen och hjälpa sina klienter med fertiliteten.


©Astral Films

Elliot är storebror och den dominante av de två. Det är han som är mer social, håller tal och gärna tänjer på de etiska reglerna med de kvinnliga patienterna. Han är inte sen med att ta dem till sängs. Men som den gode brodern han är, delar han med sig så lillebror Beverly också får ta del av kakan. Eftersom folk har svårt att skilja dem åt, är det lite av ett fult knep de tar till för att dela på kvinnorna.


©Astral Films

En dag efter att ha undersökt skådespelerskan Claire (Genevieve Bujold), börjar tvillingbröderna dejta henne. Eller rättare sagt, Elliot går till sängs med henne och lämnar sedan över stafettpinnen till den något blyge och känslosamme Beverly. Claire märker att något inte riktigt stämmer vilket blir startskottet på trubbel för inte minst Beverly. Han har fått känslor för Claire och hans mentala tillstånd i kombination med pillerknaprande börjar sätta sina spår.


©Astral Films

Detta var en film som hade setts en gång i tiden. Kom inte ihåg så mycket mer än grundhandlingen och att Jeremy Irons spelar en dubbelroll. Mindes även att filmen var ok men inte så mycket mer. Frågan var vad som höll den tillbaka från att uppskattas mer.


©Astral Films

David Cronenberg gillar det här med body horror och detta är inget undantag. Det hela inleder dock som ett renodlat drama med tvillingbröderna som forskar och jobbar med kvinnors fertilitet. De hyllas och livet rullar på. Det hela hamnar senare i en nedåtgående spiral med Beverlys hälsoproblem som Elliot försöker få bukt på.


©Astral Films

Filmen gör ett bra jobb med Jeremy Irons dubbelroll då tvillingbröderna helt smärtfritt visas tillsammans. Det kräver också en bra skådespelare för att få det att funka och Irons är en av de bästa i branschen. Tvillingbröderna har olika personligheter vilket gör det ganska enkelt att skilja dem åt, men inte alltid. Med flit går de båda karaktärerna ibland ihop då de inte visar sina karaktärsdrag. Man frågar sig efter ett tag vem av de två som egentligen är farligare, som är kapabel till mest ondska. Det lutar åt ett håll tidigt men efter ett tag är det inte lika självklart.


©Astral Films

Jeremy Irons blir till slut filmens behållning då han rakt igenom kräver ens uppmärksamhet då han balanserar de båda tvillingbröderna på ett slående sätt. Desto svagare är det med hans motspelerska Genevieve Bujold som känns lite mer ojämn. Likväl blir filmen något svagare ju längre in man kommer då det blir lite för mycket fokus på människans psyke och tvillingbrödernas självdestruktiva beteende. Hade föredragit om de blivit något i stil med Jack the Ripper istället, men då hade det givetvis blivit en helt annan film av det hela.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar