måndag 25 mars 2024

The World's End



Titel: The World's End
Genre: Komedi/Action/Sci-Fi
Land: Storbritannien/USA/Japan
År: 2013
Regi: Edgar Wright
I rollerna: Simon Pegg, Nick Frost, Paddy Considine, Eddie Marsan, Martin Freeman, Rosamund Pike, Pierce Brosnan

Handling: Fem vänner återförenas i ett försök att toppa en episk fylla de hade för 20 år sedan, bara för att ofrivilligt bli mänsklighetens sista hopp för överlevnad.

Omdöme: Gary (Simon Pegg) bestämmer sig för att samla ihop killgänget som för 20 år sedan hade som mål att under en kväll besöka 12 pubar i den lilla staden de växte upp i. De stupade innan de lyckades fullfölja planen, men nu är det tänkt att de ska lyckas med en episk barrunda.


©Universal Pictures/Focus Features

Förutom Gary består de fem vännerna av Andy (Nick Frost), Peter (Eddie Marsan), Steven (Paddy Considine) samt Oliver (Martin Freeman). Dessutom ansluter Olivers syster Sam (Rosamund Pike) som både Gary och Steven varit förälskade i sedan ungdomsåren.


©Universal Pictures/Focus Features

Barrundan blir en återförening som ger vännerna en chans att snacka gamla minnen och reda upp både det ena och det andra. Andy har t.ex. inte druckit alkohol på 16 år efter en olycka som Gary orsakade. Gary är den drivande och efter ett tag undrar vännerna om återföreningen inte bara är en ursäkt så att Gary ska kunna supa sig full.


©Universal Pictures/Focus Features

Kvällen kommer visa sig bjuda på skratt och gråt för vännerna. Vad de inte räknat med är att något inte är som det skall. Något har förändrats i staden och vännerna kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Inte förrän Gary konfronteras av en ung kille på toaletterna på en av barerna. En konfrontation som kommer vända upp och ner på vännernas tillvaro och få dem att kämpa för sin överlevnad.


©Universal Pictures/Focus Features

Efter filmerna Shaun of the Dead (2004) och Hot Fuzz (2007) kom detta att bli tredje filmen där regissören Edgar Wright och skådespelarna Simon Pegg och Nick Frost samarbetade. Brittiska actionkomedier som till stor del underhåller och levererar. Om man sett de föregående nämnda filmerna vet man ungefär vad som väntar. Men om man inte vet vad filmen går ut på blir man fortfarande något överraskad.


©Universal Pictures/Focus Features

Filmen inleder som en komedi där killgänget återförenas efter 20 år för en barrunda. Gary drar med de övriga och ställer till med pinsamma situationer. De övriga vill helst avsluta och bege sig hemåt, men då går filmen in i en ny fas som kommer oväntat. Plötsligt får filmen en sci-fi vändning som för tankarna till Invasion of the Body Snatchers (1956), dess remake Invasion of the Body Snatchers (1978) samt The Stepford Wives (1975).


©Universal Pictures/Focus Features

Första halvan till två tredjedelar av filmen funkar bäst. Då är det oftast roligt att följa vännerna och vändningen gör att det hela tas till en ny nivå. Dock gör man inte tillräckligt med vändningen som mest utmynnar i en rad actioninslag som känns lite upprepande efter ett tag. Förvisso är det en actionkomedi så man ska kanske inte förvänta sig för mycket, men med tanke på att sci-fi vändningen kom som ett trevligt inslag, hade filmen kunnat få till det bättre under sista tredjedelen. Nu tappar man istället intresset en del längs vägen eftersom det blir för mycket av det hela. När man blickar tillbaka har man trots allt haft en ganska trevlig filmstund under resans gång.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar