måndag 18 mars 2024

The Trap



Titel: The Trap / Döden gillrar fällan
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1959
Regi: Norman Panama
I rollerna: Richard Widmark, Lee J. Cobb, Tina Louise, Earl Holliman

Handling: Advokaten Ralph Anderson anländer till Tula, en liten avlägsen stad, som ett motvilligt sändebud från maffiabossen Victor Massonetti.

Omdöme: En sen film-noir i färg där advokaten Ralph Anderson (Richard Widmark) återvänder till sina hemtrakter efter att inte ha varit i kontakt med sin far och bror sedan han lämnade för flera år sedan för storstaden. Hans far Lloyd (Carl Benton Reid) och lillebror Tippy (Earl Holliman) är sheriff respektive vice-sheriff i den lilla ökenstaden. Tippy har gift sig med Linda (Tina Louise) som en gång i tiden var Ralphs gamla flamma.


©Paramount Pictures

Ralphs ankomst rör upp gamla minnen och känslor till liv. Det blir ingen lycklig hemkomst då pappa Lloyd håller agg mot sin förstfödde son som som lämnade efter ett bråk och inte hört av sig. Lillebror Tippy är alkoholiserad, bitter och misstänker dessutom att Ralph nu kommit tillbaka för att stjäla frun Linda från honom. Linda är glad att återse Ralph, men förhållandena är långt ifrån optimala.


©Paramount Pictures

Ralph har inte kommit tillbaka frivilligt som det visar sig. Han har för en tid sedan framgångsrikt försvarat en man som visat sig jobba åt maffiabossen Victor Massonetti (Lee J. Cobb). Massonettis män har tagit reda på Ralphs bakgrund och tvingar honom nu att övertala sin far och lillebror att inga poliser ska patrullera runt det närliggande flygfältet. Detta då ett litet flygplan ska hämta upp den eftersökte Victor Massonetti.


©Paramount Pictures

Upplagt för en actionladdad och tät liten noir-film med tanke på upplägget. På sätt och vis är det nästan mer av en västernfilm då bilarna hade kunnat bytas ut mot hästar eftersom den lilla ökenstaden ser ut och känns precis som i en västernfilm. Dessutom ger färgfotot en distinkt västernkänsla. Men det är alltså en sen film-noir där Ralph hamnar mellan sin familj och maffiabossen och hans män.


©Paramount Pictures

Lite oväntat kommer en uppgörelse relativt tidigt med gott om pang-pang när saker inte går som planerat. Tankarna går nu lite till klassiska 3:10 to Yuma (1957) där en man ska föra en notorisk gängledare till rättvisan. Ralph är mannen som ska göra det och får sällskap av sin bror Tippy och hans fru Linda. Samtidigt är Massonettis män hela tiden i närheten och väntar på sin chans att befria sin boss.


©Paramount Pictures

Inte så tokigt men inte heller något som skulle sticka ut från mängden. Vad som blir tydligt är att Richard Widmark och Lee J. Cobb är de två tunga pjäserna i filmen. De är helt enkelt på en annan nivå än de övriga skådespelarna som inte har samma tyngd och övertygelse. Dessa två gör att intresset hålls uppe även när filmen vacklar vilket den gör en del. Ändå lite kul att ha sett då Richard Widmark är något av en favorit som sällan gör en besviken.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar