onsdag 13 mars 2024

Eve of Destruction



Titel: Eve of Destruction / Dödsmaskinen
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1991
Regi: Duncan Gibbins
I rollerna: Gregory Hines, Renée Soutendijk, Michael Greene, Kurt Fuller, Kevin McCarthy

Handling: Eve är en robot skapad som sin skapare. Hennes arsenal består bland annat av en liten atombomb. Hon råkar bli skadad och hennes chip går bärsärkagång. Överste Jim McQuade och forskaren som programmerat henne, ger sig ut på en vild jakt för att hitta och stoppa henne.

Omdöme: Varför plockar man fram en sån här film egentligen? En äldre film som har flera år på nacken, som fått svag kritik och varken har en känd regissör eller direkt kända skådespelare, även om Gregory Hines var lite halvkänd på 80-talet. Svaret är väl att den ändå såg lovande ut och kunde vara underhållande. Givetvis var det med ganska låga förväntningar den togs an men trevligt nog visar sig chansningen gå hem.


©Orion Pictures

Dr. Eve Simmons (Renée Soutendijk) har varit med och tagit fram en robot åt det amerikanska försvaret. Roboten är nu i princip redo att användas och man väljer att testköra den ute på fältet i San Francisco. Roboten går under namnet Eve VIII och ser precis ut som sin skapare Dr. Eve Simmons. Under fälttestet går något snett och Eve VIII lyckas komma undan, blir tungt beväpnad och börjar söka upp platser där hon lämnar lik efter sig.


©Orion Pictures

Överste Jim McQuade (Gregory Hines) kallas in för ett topphemligt möte och får i uppdrag att lokalisera Eve VIII och oskadliggöra henne. Detta eftersom han är expert på terroristbekämpning och är en utmärkt skytt, något som kommer att behövas för att sätta stopp för Eve VIII som inte går att stängas av. Vad McQuade inte informeras om är att Eve VIII även har en liten atombomb inne i sig som kan utplåna en hel stadsdel om den blir utlöst.


©Orion Pictures

Det finns egentligen en uppenbar svaghet med filmen som man inte kan komma undan. En svaghet som tyvärr sänker filmupplevelsen en del från att bli något bättre. Svagheten stavas musiken som inte alls passar, är svag och inte skapar någon spänning eller stämning som det annars hade kunnat bli. Är helt övertygad om att filmen hade haft ett bättre rykte om den hade haft bra musik. Som det är nu blir det nästan lite skrattretande på sina håll så att man inte kan ta det hela på så stort allvar, vilket är synd.


©Orion Pictures

Filmen har en uppenbar inspirationskälla vad gäller Eve VIII och den kommer från The Terminator (1984) då hon är lite som en kvinnlig version vad gäller hur hon är utformad, hur hon scannar sin omgivning och hur hon söker upp sina måltavlor som ska elimineras. Nu skiljer sig storyn åt en hel del, men just Eve VIII för tankarna till nämnda klassiker.


©Orion Pictures

Regissören Duncan Gibbins, som hade en bakgrund inom musikvideos, gjorde här sin andra långfilm där den första var småtrevliga Fire with Fire (1986). Tragiskt nog omkom han i en skogsbrand som härjade där han bodde i Kalifornien 1993. Även om denna film inte fick någon vidare kritik (boven är alltså musiken) så får det sägas att hans båda långfilmer inte gjorde bort sig.


©Orion Pictures

Vad som gör denna film värd en titt är att den faktiskt är klart underhållande. Den är välgjord med actionscenerna och bjuder på gott om humor i form av en del dialog och händelser som man har kul med. En sån där film som är på allvar men som man ändå kan skratta åt då den har glimten i ögat, inte för att den skulle vara dålig. Visst är det lite av en B-film men vem har sagt att de inte kan vara underhållande och ge en trevlig filmstund? Är glad att den gavs en chans. Synd bara med den opassande och svaga musiken för filmen hade förtjänat något bättre.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
1 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar