söndag 17 mars 2024

Bloody Birthday



Titel: Bloody Birthday
Genre: Skräck
Land: USA
År: 1981
Regi: Ed Hunt
I rollerna: Lori Lethin, Elizabeth Hoy, Billy Jayne, Julie Brown, Susan Strasberg, José Ferrer

Handling: 1970 föds tre barn i en liten stad under den totala förmörkelsen. Eftersom solen och månen blockerade Saturnus, som kontrollerar känslor, så saknar barnen empati. Tio år senare börjar barnen mörda folk i sin omgivning.

Omdöme: Under en totalförmörkelse som inträffar år 1970 föds tre barn i en liten stad i södra Kalifornien. Vad ingen kan ana är att dessa tre barn tio år senare kommer starta en mordvåg i det lilla samhället. De saknar nämligen all empati och ingen kan känna sig säker i deras närhet, inte ens deras familjer.


©Judica Productions

De tre barnen Debbie (Elizabeth Hoy), Curtis (Billy Jayne) och Steven (Andrew Freeman) gillar oftast att "jaga" tillsammans och gör sig av med utvalda måltavlor. Exakt varför det hela börjar är oklart men detta är tre mycket elaka barn. Den jämnåriga pojken Timmy (K.C. Martel) och hans storasyster Joyce (Lori Lethin) är bland de första som anar deras elaka och mordiska tendenser. Frågan är om någon kommer lyssna på dem och tro på att barnen verkligen är mördarna som begår morden som skakar staden.


©Judica Productions

Det finns skräckfilmer som skrämmer eller åtminstone känns rysliga och så finns det sådana som är underhållande. Denna hör till de senare då den inte är direkt skrämmande eller ryslig även om onda barn kan vara lite småcreepy vilket dessa är. Speciellt Debbie och Curtis är liksom så där lillgamla så det blir kul. Steven är mer korkad och hänger mest med de två ledarna.


©Judica Productions

Filmens premiss är lik gamla klassiska brittiska Village of the Damned (1960) där vi också har en grupp elaka barn som terroriserar ett litet samhälle. I det fallet är de dock inte mänskliga och har lite övernaturliga krafter. En annan film som kommer upp i tankarna är The Bad Seed (1956) där vi har en elak liten flicka. Fast här är det en 80-tals slasher vilket man kan säga låg rätt i tiden med tanke på hur många 80-tals slashers det kom.


©Judica Productions

Man blir som sagt underhållen och har ganska kul med filmen. Vissa filmer uppskattas för att de är stämningsfulla, smarta, har bra karaktärer osv. Här är det mest kul att se hur elaka och luriga barnen är. De är alltså helt empatilösa vilket gör att de inte har några spärrar. De verkligen njuter av dödandet men är också planerande nog så att de inte väcker misstankar.


©Judica Productions

Elizabeth Hoy som Debbie och Billy Jayne som Curtis sköter sig bäst och känns oftast övertygande som elaka ungar. Deras ansiktsuttryck och minspel gör att man känner av deras djävulska personligheter. Det gör det hela desto roligare när de överlistar de vuxna.


©Judica Productions

Visst kan man börja överanalysera filmen med att polisen och även FBI borde utreda morden. Det kanske de gör men det är inget som tas upp i filmen. Istället är det barnen och dess tilltänkta offer man mest följer. Skådespeleriet är inte på någon vidare nivå även om det liksom passar i en sån här film. Däremot är det synd att musiken inte skapar så mycket stämning. Trots det underhåller filmen tillräckligt mycket för att vara en helt ok liten film som är bättre än en del annat i genren som hyllas desto mer.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar