torsdag 21 mars 2024

Armed and Dangerous



Titel: Armed and Dangerous / Ärthjärnan - Beväpnad och livsfarlig
Genre: Komedi/Action
Land: USA
År: 1986
Regi: Mark L. Lester
I rollerna: John Candy, Eugene Levy, Meg Ryan, Robert Loggia, Brion James, Jonathan Banks

Handling: Frank Dooley får orättvist sparken som polis, likaså Norman Kane som är advokat. De möts på sina nya jobb som väktare och upptäcker snabbt korruption och brottslighet inom fackföreningen.

Omdöme: Frank Dooley (John Candy) är en polis som trivs med sitt jobb men när han haffar ett par korrupta snutar skyller det allt på honom istället. Norman Kane (Eugene Levy) är en försvarsadvokat som hamnar i trubbel och tvingas lämna sitt yrke. Båda träffas senare när de hoppar på en chans att bli väktare på säkerhetsföretaget Guard Dog Security. Med Dooleys bakgrund som polis och Kanes kunskap om lag och ordning paras de ihop på nattskiftet.


©Columbia Pictures

För att få jobba som väktare måste de gå med i facket, något som de är tveksamma till när de får reda på hur mycket det kostar av fackrepresentanterna Lazarus (Brion James) och Klepper (Jonathan Banks). Maffiametoderna de kör med visar sig komma från fackföreningsbossen Michael Carlino (Robert Loggia) som uppenbarligen har kriminella motiv. Detta blir något Dooley och Kane kommer försöka gå till botten med när de undersöker saken på egen hand.


©Columbia Pictures

Från början var det tänkt att filmen skulle vara ett projekt för John Belushi och Dan Aykroyd men efter Belushis död var både Harold Ramis och Tom Hanks påtänkta för Belushis roll och med John Carpenter som regissör. Till slut blev det John Candy som plockades in och han fick med sig Eugene Levy. Regissör blev actionregissören Mark L. Lester som tidigare bl.a. hade gjort Class of 1984 (1982), Firestarter (1984) och Commando (1985).


©Columbia Pictures

En actionkomedi och buddy-film från 80-talet, inte illa. Faktiskt ganska trevligt om man är upplagd för den typen av film. John Candy och Eugene Levy är kanske inte det bästa radarparet man sett men man får sig en del skratt längs vägen. Det hjälper även att de har bra support från Robert Loggia, en ung Meg Ryan som här påminner en del om en ung Goldie Hawn samt tuffingarna Brion James och Jonathan Banks som står för en del humor på egen hand.


©Columbia Pictures

Regissören Mark L. Lester sa senare i en intervju att filmen var ok men att han inte var van vid att jobba med komiker. Han försökte berätta historien och skapa bra actionscener, men de brydde sig bara om att försöka vara roliga. Kombinationen funkar helt ok. Man får sig en del skratt och actionscenerna håller bra klass. Inget direkt minnesvärt kanske men det funkar för stunden. Filmen är i grunden lite som en blandning mellan Beverly Hills Cop (1984) och Fletch (1985), fast inte på samma nivå som de två pärlorna. Inte minst är musiken klart mycket sämre här, något som alltid sänker en film åtminstone lite grann.

3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar