måndag 11 mars 2024

Self/less



Titel: Self/less
Genre: Action/Mysterium/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2015
Regi: Tarsem Singh
I rollerna: Ryan Reynolds, Matthew Goode, Natalie Martinez, Ben Kingsley

Handling: En extremt rik och gammal man, som håller på att dö, genomgår en radikal medicinsk procedur som överför hans medvetande till en ung och frisk mans kropp. Snart upptäcker han emellertid att allt inte är som det verkar, då han börjar nysta upp mysteriet kring kroppens ursprung och den hemliga organisation som är beredd att döda för att skydda dess syfte.

Omdöme: Damian Hale (Ben Kingsley) är en förmögen affärsman men han är 68 år och har högst ett par månader kvar att leva. Han har blivit tipsad om en organisation som genomför en ny medicinsk procedur som kallas för "shedding". Det innebär att han kan fortsätta leva men med en annan kropp och ny identitet. Givetvis är det ett stort beslut och han kan inte berätta det för någon, inte ens sin vuxna dotter som han glidit ifrån.


©Focus Features

Damian träffar Albright (Matthew Goode) som har hand om det medicinska projektet på organisationen. De kommer ta hand om allting, inklusive ny identitet, boende osv. Den äldre och döende Damian kommer att transformeras till den unge Damian (Ryan Reynolds) som är hälften så gammal, har god hälsa och är i perfekt fysiskt skick.


©Focus Features

Vad den unge Damian upptäcker är dock att det blir långt ifrån en dans på rosor när han vaknar upp. Dels måste han träna upp sig för att han ska fungera som han ska fysiskt. Dels visar sig det hela ha vissa bieffekter i form av hallucinationer. Albright ger honom piller mot detta som han ska ta en gång om dagen i upp till ett år. Hallucinationerna ger dock Damian ledtrådar om vem den unge mannen var vars kropp nu Damian fått.


©Focus Features

Tarsem Singh hade gjort The Cell (2000) och The Fall (2006). Det visuella stack ut i de båda filmerna och något liknande förväntades här. Yta framför innehåll misstänktes därför men det blir inte riktigt så då det hela balanseras utan att något skulle ta överhanden. Med andra ord är det inte så slående visuellt samtidigt som storyn tack och lov inte spårar ur och tar det för långt.


©Focus Features

Även om själva medicinska proceduren har en del sci-fi över sig, är filmen lite överraskande inte futuristisk i sitt utformande. På ett sätt är det skönt att det hela hålls nedtonat och i en familjär värld. Å andra sidan hade det kunnat ge filmen något lite extra om det hela hade haft en del futuristiska inslag. Man har dock valt att försätta det hela i nutid och inte i framtiden vilket gör att det inte blir en effektbaserad film.


©Focus Features

Själva handlingen och mysteriet är ok utan att vara något speciellt. Det är en film som inte gör bort sig men där man aldrig känner att den skulle höja sig till något mer. En del action, en del mystik och en del thriller-inslag får man. Filmen har för övrigt en liknande premiss som gamla sevärda John Frankenheimer-filmen Seconds (1966) där det också handlar om en mystisk organisation som tillhandahåller en man med en ny identitet.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar