onsdag 20 mars 2024

The Lightship



Titel: The Lightship / Fyrskeppet
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller
Land: USA
År: 1985
Regi: Jerzy Skolimowski
I rollerna: Robert Duvall, Klaus Maria Brandauer, William Forsythe, Arliss Howard

Handling: En trio rånare, två bröder och deras galna geniledare, tar över ett fyrskepp, men räknar inte med att besättningen kommer slå tillbaka.

Omdöme: Kapten Miller (Klaus Maria Brandauer) är ansvarig för kustbevakningens fyrskepp stationerat utanför kusten för att ge fartygen i området en riktlinje och finnas där vid behov om någon hamnar i trubbel. På radion hör besättningen nyheten om att tre rånare eftersöks. Kort därefter får de syn på en liten båt som verkar ha fått problem.


©CBS Theatrical Films

Tre män plockas upp från båten och välkomnas ombord fyrskeppet. Det är bröderna Gene (William Forsythe) och Eddie (Arliss Howard) samt Mr. Caspary (Robert Duvall). Caspary är propert klädd och en gentleman medan bröderna är desto simplare. Trion säger sig vänta på en rendevouz ute till havs och snart förstår besättningen att de har att göra med de eftersökta rånarna då vapen hittas ombord deras båt.


©CBS Theatrical Films

I stort sett hela handlingen utspelar sig på det förankrade fyrskeppet där det utvecklas till en hjärnornas kamp mellan kapten Miller och Mr. Caspary. Kapten Miller, som även har sin son ombord, försöker till varje pris skydda besättningen och vänta ut situationen. Den övriga besättningen är dock redo att slå tillbaka mot trion som tagit över fyrskeppet.


©CBS Theatrical Films

Filmen bygger på en bok av tysken Siegfried Lenz och utspelar sig tio år efter andra världskrigets slut. Regi av Jerzy Skolimowski som stått för en ojämn skara filmer som setts. Deep End (1970) uppskattades, The Shout (1978) var usel, Moonlighting (1982) var ok och Eo (2022) var inte så tokig. Denna film får tyvärr läggas till de mindre lyckade.


©CBS Theatrical Films

Efter den första halvtimmen som är helt ok stannar filmen upp, nästan som det hela satts i viloläge. Nästkommande halvtimme blir händelsefattig och en lång väntan på att det hela ska komma igång igen. Med en halvtimme kvar verkar det hetta till för att lyfta filmen en aning fram till slutet. Men så blir det inte då filmen sömnigt krälar fram till eftertexterna som inte kan komma snabbt nog. För trots att filmen är på knappt 90 minuter blir den alldeles för seg och utan så mycket av värde.


©CBS Theatrical Films

En av få saker som funkar ok är Robert Duvall i rollen som Mr. Caspary. Han spelar en oberäknelig och smått extravagant man från New Orleans. Sättet Duvall spelar karaktären på får en att småskratta då han känns lite småslemmig och har en överlägsen attityd. Intressant nog var det tänkt att han skulle spela kapten Miller och Klaus Maria Brandauer skulle spela ledaren för trion rånare. Men de bytte roller med varandra innan man började spela in filmen och manuset skrevs även om en del. I vilket fall som helst är filmen långt ifrån bra även om Duvalls rolltolkning åtminstone underhåller en aning.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar