torsdag 7 mars 2024

One Life



Titel: One Life
Genre: Drama
Land: Storbritannien
År: 2023
Regi: James Hawes
I rollerna: Anthony Hopkins, Lena Olin, Johnny Flynn, Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce

Handling: Nicholas 'Nicky' Winton, en ung Londonmäklare som under månaderna fram till andra världskriget räddade över 600 barn från det nazistiskt ockuperade Tjeckoslovakien.

Omdöme: I denna verklighetsbaserade historia ses Anthony Hopkins som Nicky Winton som på äldre dar år 1987 en gång för alla försöker lägga minnena från det förflutna åt sidan. I snart 50 år har han suttit på den häpnadsväckande historien om hur han tillsammans med ett par andra hängivna organiserade och såg till att få ut hundratals barn från Tjeckoslovakien innan den stundande naziockupationen ägde rum när andra världskriget bröt ut.


©Warner Bros.

Nicky lever ett lugnt och tillbakadraget liv med sin fru Grete (Lena Olin) och hon vill inget annat än att han gör sig av med allt arkivmaterial han samlat på sig i alla dessa år. Nicky bestämmer sig för att försöka lämna över ett album med klipp, foton och olika dokument som berättar historien som ägde rum i slutet av 1930-talet. Samtidigt som han vänder sig till tidningar och ett museum blickar han tillbaka på sina unga år.


©Warner Bros.

Under 1930-talet var den unge Nicky (Johnny Flynn) en börsmäklare i London som engagerade sig i att hjälpa flyktingarna som försökte ta sig ut från olika läger i Tjeckoslovakien när Hitler började dra åt snaran. Med hjälp av sin mor Babi (Helena Bonham Carter) och ett par lokala på plats i Prag var målet att få ut de utsatta barnen med tågtransporter till Storbritannien. Tiden är knapp och det är mycket som måste klaffa, inte bara för att få ut barnen utan även att fosterfamiljer kan ta emot dem.


©Warner Bros.

En stark historia som inte riktigt blir så stark när den berättas i denna film. Kanske lite för mycket TV-films känsla över det hela utan att det vare sig blir så gripande, dramatiskt eller spännande som det borde kunnat bli när vi följer unge Nicky och hans vänner som jobbar febrilt med att få barnen till London.


©Warner Bros.

Vad som till slut funkar bäst och gör att det blir emotionellt är när den äldre Nicky får den uppmärksamhet han förtjänar för sin insats. Han har nämligen undrat vad som hänt med barnen han lyckades få ut och hela den biten är stark. Han gjorde det inte för ärans skull och pratade inte om det med någon på 50 år. Allt han ville var att ge en hjälpande hand. Att få veta att de hade det bra var belöningen han behövde få för att kunna avsluta det kapitlet och äntligen känna sig fri från sina funderingar.


©Warner Bros.

Nicholas "Nicky" Winton kom att kallas för den brittiske Schindler för sina insatser. På många sätt känns det som Anthony Hopkins spelar honom nästan på autopilot. Han behöver inte förta sig och är hela tiden i full kontroll. Men när det väl gäller och Nicky uppmärksammas och hyllas, plockar Hopkins fram precis det känsloregister som rollen kräver. Även om det till slut blir ganska känslosamt när Nickys bedrift hamnar i blickfånget, känns det som den verklighetsbaserade storyn är starkare än vad filmen lyckas få fram.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar