onsdag 27 mars 2024

Road House



Titel: Road House
Genre: Action/Thriller
Land: USA
År: 2024
Regi: Doug Liman
I rollerna: Jake Gyllenhaal, Daniela Melchior, Billy Magnussen, Conor McGregor, Joaquim de Almeida

Handling: F.d. UFC-fightern Dalton tar ett jobb som utkastare på en bar i Florida Keys, bara för att upptäcka att detta paradis inte är allt det verkar.

Omdöme: Hollywood har gjort det igen. Istället för att komma med något nytt, gör de saken enkel för sig med en remake på en film som inte behöver en remake. Originalet i fråga är Road House (1989) med Patrick Swayze i huvudrollen. En film som har sin skara fans även om det kanske inte är mer än en ok film, om ens det. Då är förvisso möjligheten att göra en nyversion som bräcker originalet desto högre, men fortfarande helt onödigt.


@Amazon MGM Studios

Dalton (Jake Gyllenhaal) är en f.d. UFC-fighter i behov av pengar. Han blir erbjuden ett välbetalt jobb som utkastare på en bar i Florida som ägs och drivs av Frankie (Jessica Williams). Efter att Dalton hoppat på erbjudandet och tagit sig ner till Glass Keys i Florida, bekantar han sig med de lokala och påbörjar sitt jobb som utkastare på baren "Road House".


@Amazon MGM Studios

Snart upptäcker Dalton vad de lokala redan vet. Det är ett fint ställe beläget vid stranden men har problem med inte minst en lokal MC-liga som gillar att ställa till med stök och bråk varje gång de kommer till "Road House". Det är just för detta Dalton anlitats och han visar genast vad han går för. Ordet sprids till Ben Brandt (Billy Magnussen) som tagit över sin fars skumma affärsverksamhet och vill nu hitta en väg att ta över "Road House".


@Amazon MGM Studios

Ok, med tanke på att originalet Road House (1989) inte var någon höjdare borde man inte förvänta sig så mycket här. Men det är trots allt en Jake Gyllenhaal-film och genom åren har filmer med honom sällan gjort en besviken. Därför var ändå förhoppningen att han tillsammans med regissören Doug Liman, som bl.a. hade gjort sevärda filmer som Swingers (1996), Go (1999), The Bourne Identity (2002) och Edge of Tomorrow (2014), skulle kunna göra något sevärt av det hela.


@Amazon MGM Studios

Tyvärr är detta inte värt att spendera två timmar av sitt liv på. Till att börja med finns inte ett manus som skulle få det att funka. Högst ordinärt med Dalton som har mardrömmar om sin tid som UFC-fighter och en massa barslagsmål som snarare gör en sömnig än att få adrenalinet att pumpa. På det trött och svag musik som spelas av de olika husbanden som uppträder på "Road House" under slagsmålen som äger rum.


@Amazon MGM Studios

Den enda anledningen till varför man verkar ha valt att göra filmen är att visa upp den riktiga UFC-fightern Conor McGregor. I sin filmdebut introduceras han halvvägs in i en blinkning till hur Arnold Schwarzenegger introducerades i The Terminator (1984), alltså gående naken på en bakgata innan han plockar på sig kläder han tar från en man på gatan. Lite småkul introduktion får man säga, men McGregor i rollen som Knox är något av en pajas som skickas att läxa upp Dalton.


@Amazon MGM Studios

Det får sägas att filmen är en besvikelse, trots att det inte förväntades något särskilt på förhand. Karaktärerna och relationsdramat som man ändå försöker bygga upp under filmens gång har inte någon vidare effekt. Actionscenerna med slagsmålen och någon båtjakt etc. förstörs av cgi-effekter. En sak filmen lyckas med är att göra en lite sugen på att se om Miami Vice (2006) med tanke på att det utspelar sig i Florida och en del båtscener som gör en påmind om den icke perfekta men långt mycket bättre Michael Mann-filmen.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar