lördag 2 mars 2024

Mimic [Director's Cut]



Titel: Mimic
Genre: Sci-Fi/Skräck
Land: USA
År: 1997
Regi: Guillermo del Toro
I rollerna: Mira Sorvino, Jeremy Northam, Josh Brolin, Giancarlo Giannini, F. Murray Abraham

Handling: För tre år sedan skapade entomologen Dr. Susan Tyler genetiskt en insekt för att döda kackerlackor som bar på en virulent sjukdom. Nu är jätteinsekterna ute efter att förstöra sitt enda rovdjur - mänskligheten.

Omdöme: Detta kom att bli Guillermo del Toros första engelskspråkiga film och filmen producerades av Miramax under "demon-producenterna" Harvey & Bob Weinstein. Det blev en mardröm för del Toro då de båda bröderna lade sig i och krävde något annat än vad del Toros vision var. De ville sparka honom men då lär filmens stjärna Mira Sorvino, som kort innan hade vunnit en Oscar på Miramax-filmen Mighty Aphrodite (1995), klivit in och försvarat del Toro och hotat med att lämna filmen. Till slut fick del Toro stanna kvar, men inspelningen blev inte någon positiv upplevelse. Dessutom hade han inte final cut vilket gjorde att bioversionen inte var del Toros vision. Istället släppte han 2011 en director's cut av filmen som är närmare vad han hade tänkt sig. Det är denna director's cut-version som setts.


©Dimension Films/Miramax

New York har drabbats av ett dödligt virus som drabbar barn, något som hotar en hel generation. Tack vare entomologen Dr. Susan Tyler (Mira Sorvino) lyckas man stoppa viruset som sprids via kackerlackor. Hon har släppt ut en genetiskt skapad insekt som utplånar kackerlackorna. De framtagna insekterna har en minimal livslängd och kan inte föröka sig. Det är åtminstone planen.


©Dimension Films/Miramax

Tre år senare hyllas hon tillsammans med sin make Dr. Peter Mann (Jeremy Northam) för sitt arbete. Men mystiska dödsfall börjar inträffa och när en muterad jätteinsekt hittas, är Susan övertygad om att det är hennes kreation som muterat och lyckats föröka sig. Tillsammans med New York-polisen Josh Maslow (Josh Brolin) leder jakten ner under stadens tunnelbanesystem för att försöka hitta och stoppa hotet en gång för alla.


©Dimension Films/Miramax

I en intervju runt tiden då denna director's cut-version kom sa Guillermo del Toro att då filmen hade ett B-koncept var det viktigt för honom att försöka genomföra filmen med en A-films känsla. Detta innebar att produktionsdesignen och fotot blev prioriterat och det märks av. Det är en genomgående klart välgjord film som inte känns som någon B-film i utförandet. Redan under förtexterna får man för övrigt lite Se7en (1995)-vibbar och detta avspeglas även i fotot, produktionsdesignen och filmens ton med mycket regn och kvällsscener. Helt klart effektivt och ger filmen det lilla extra en sån här typ av film ofta saknar. Lite som Alien (1979) också lyckades bra med, även om den hade ett klart bättre genomförande vad gäller storyn och en del annat.


©Dimension Films/Miramax

Det får sägas att filmen med sitt utseende gör att filmen är något över förväntan. Man märker att man har en duktig regissör bakom spakarna, ja åtminstone till den grad han kunde kontrollera utan att Weinstein-bröderna lade sig i med sina smutsiga fingrar. Gillar faktiskt första timmen en hel del och har en trevlig stund med filmen. Undrar då hur det kommer sig att den inte fått bättre kritik, men kanske är bioversionen klart sämre överlag.


©Dimension Films/Miramax

När filmen håller det någorlunda lågmält vad gäller jätteinsekterna funkar filmen bra. Längre in när cgi-effekterna börjar ta över med flygande jätteinsekter som ser ut som stora kackerlackor, blir det svagare. Det är B-konceptet som del Toro pratade om som tyvärr gör sig påmint. Hade helt klart varit att föredra om man skippat de flygande jätteinsekterna och bara låtit dem vara som de är med resten av deras egenskaper. För det är välgjort och stämningsfullt så länge man inte låter cgi-effekterna ta över.


©Dimension Films/Miramax

Filmen vinner många poäng på Guillermo del Toros känsla för detaljer, fotot och produktionsdesignen som håller hög klass. Det är utan tvekan filmens styrka som höjer filmen till något mer än vad man kan förvänta sig av en mer medioker film. Däremot är det en story som inte bjuder på något direkt nytt och filmen tappar längs vägen. Och även om slutet blir ganska explosivt är det synd att man valde ett lyckligare slut än vad som var tänkt, något som återigen får skyllas på Weinsteins.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar