lördag 23 mars 2024

Who's Harry Crumb?



Titel: Who's Harry Crumb? / Vem är Harry Crumb?
Genre: Komedi/Mysterium
Land: USA
År: 1989
Regi: Paul Flaherty
I rollerna: John Candy, Jeffrey Jones, Shawnee Smith, Annie Potts, Tim Thomerson, Jim Belushi

Handling: Harry Crumb är privatdetektiv och en riktig tönt. Men på töntars vis klarar han sig ur de mest prekära situationer.

Omdöme: Den äldsta dottern till en förmögen man har blivit kidnappad. Han vänder sig till detektivbyrån Crumb & Crumb som drivs av Eliot Draisen (Jeffrey Jones). Draisen väljer att vända sig till den enda levande släktingen till de briljanta detektiverna Crumb. Harry Crumb (John Candy) har följt i sina släktingars fotspår men är allt annat än en briljant detektiv. Hängiven javisst, men inte särskilt klipsk och snarare klumpig.


©TriStar Pictures

Harry Crumb sätts på fallet och får snart hjälp av Nikki Downing (Shawnee Smith) som är lillasyster till den kidnappade. Harry och Nikki misstänker snart att Nikkis styvmor Helen (Annie Potts) kan ligga bakom kidnappningen tillsammans med sin älskare, tennisinstruktören Vince Barnes (Tim Thomerson). De vet inte hur fel de har men ändå blir det rätt på något sätt.


©TriStar Pictures

Själva kidnappningsmysteriet är inte mycket till mysterium eftersom man tidigt får veta vem som ligger bakom det hela. Det blir dock en del förvecklingar längs vägen eftersom Harry Crumb på sitt sätt ändå lyckas göra hjärnan bakom kidnappningen nervös och irriterad. Det i sin tur leder till en del roliga situationer.


©TriStar Pictures

Harry Crumb är något av en blandning mellan Jacques Clouseau från Rosa Pantern-filmerna, Irwin "Fletch" Fletcher från Fletch-filmerna och Frank Drebin från Den nakna pistolen-filmerna. Han är klumpig och småkorkad när han utreder kidnappningsfallet. Han är även en expert på förklädnader, något som oftast blir lyckat när John Candy får en chans att iklä sig lite olika personligheter.


©TriStar Pictures

Gillar man nämnda karaktärer och filmer funkar nog detta. Har man svårt för den typen av film och humor kanske man ska välja något annat. Lättsam underhållning som aldrig når några vidare höjder även om det funkar för stunden. De nämnda "originalen" om man så vill är bättre än vad det här blir. Den har dock sina ögonblick som bjuder på en del humor som funkar om än med lite ojämn nivå.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar