torsdag 14 mars 2024

Decoy



Titel: Decoy
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1946
Regi: Jack Bernhard
I rollerna: Jean Gillie, Edward Norris, Robert Armstrong, Herbert Rudley, Sheldon Leonard

Handling: Gangstern Frank Olins är dömd till döden, och är till sin flammas stora förskräckelse på väg att ta hemligheten om var han gömt sina $400.000 med sig i graven. Franks flamma Margot planerar det perfekta brottet för att få fatt på pengarna.

Omdöme: Det finns en rad klassiska noir-filmer som skulle kunna kategoriseras som kvalitativa A-filmer, med kända regissörer och skådespelare. Sen finns det en rad B-filmer i genren som inte alltid har de stora namnen men som kan vara klart underhållande och bra. Denna visar sig vara ytterligare lite under en B-film i genren i vissa avseenden. Att kalla detta för en C-film vore väl att ta i, men det är inte särskilt långt ifrån sanningen. Filmen var för övrigt i princip försvunnen mellan 1970 och 2000 men har nu kultstatus.


©Monogram Pictures

Det hela inleder med att börja med slutet och berättas sedan i en lång flashback för att se vad som föranledde det hela. Margot Shelby (Jean Gillie) är den som berättar historien om hur hon försöker få den dödsdömde gangstern Frankie Olins (Robert Armstrong) att avslöja vart han gömt $400.000. Till sin hjälp har hon Frankies högra hand Jimmy Vincent (Edward Norris) som hon lyckats snärja och övertyga att de båda ska dela på pengarna.


©Monogram Pictures

För att Margot och Jimmy ska kunna lägga vantarna på pengarna och säkra sin framtid, kommer de på en genomarbetad plan för att få ut Frankie. För att kunna lyckas med planen behöver de hjälp från insidan. Det blir upp till Margot att snärja Dr. Lloyd Craig (Herbert Rudley), läkaren som kontroller och säkerställer att den avrättade fången är död. Efter sig har de den kaxige och näsvise polisdetektiven Joe "Jojo" Portugal (Sheldon Leonard) som suktat efter Margot.


©Monogram Pictures

Margot Shelby är en tvättäkta femme fatale som är villig att gå över lik för att få som hon vill. Hon förför män till höger och vänster. Ja, frågan är om någon man som kommer i hennes väg inte blir förförd och snärjd av henne. Tyvärr är problemet att brittiskan Jean Gillie är en undermålig och teatralisk skådespelerska. Hon var på den här tiden gift med filmens regissör Jack Bernhard som tog över henne från Storbritannien och försökte introducera henne för den amerikanska publiken. Det blev dock ingen succé, de skilde sig, hon återvände hem och dog tre år senare blott 33 år gammal.


©Monogram Pictures

Det är intressant att det är en kort film på 76 minuter men trots detta är det flera tillfällen då man så uppenbart drar ut på scenerna för att fylla ut tiden. Flera gånger låter musiken komiskt nog som om man nått slutscenen då den är överdramatisk, trots att det är scener relativt tidigt i filmen som inte alls är spännande eller dramatiska. Dessutom med något svaga och teatraliska prestationer. Det hela blir därför lite småkul om än inte någon vidare hög nivå på det hela. Filmen blir dock bättre under andra halvan när inte minst Margot Shelby försöker lura alla män för att komma över pengarna på egen hand.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar