söndag 3 mars 2024

Spaceman



Titel: Spaceman
Genre: Drama/Sci-Fi
Land: USA/Tjeckien
År: 2024
Regi: Johan Renck
I rollerna: Adam Sandler, Carey Mulligan, Paul Dano (röst), Isabella Rossellini, Lena Olin

Handling: När en astronaut som samlar in mystiskt stoft i galaxens ytterkanter inser att hans liv börjar rasa samman tar han hjälp av en skygg varelse som gömmer sig på hans skepp.

Omdöme: Jakub Procházka (Adam Sandler) är en tjeckisk astronaut som är på ett solouppdrag långt bort i solsystemet. Han har varit på sitt uppdrag i sex månader och ensamheten börjar tära på hans psyke. Hans enda kommunikation är med Peter (Kunal Nayyar) från sambandscentralen och ibland med gravida frun Lenka (Carey Mulligan).


©Netflix

På senare tid har Lenka börjat tvivla på äktenskapet och funderar på att lämna Jakub, något som leder till att hon spelar in i ett videomeddelande som ska vidarebefordras till Jakub. Men med tanke på hans vacklande tillstånd är chefen för rymdprojektet, Tuma (Isabella Rossellini) inte så pigg på att låta Jakub ta del av videomeddelandet. Istället informeras Jakub om att det blivit strul med kommunikationen under tiden som Tuma försöker övertala Lenka om att ligga lågt och stödja sin make åtminstone tills han återvänt från sitt uppdrag.


©Netflix

Jakub har svårt att sova och tecken på att han börjar hallucinera uppenbarar sig. När han så upptäcker att han inte är ensam ombord rymdfarkosten, är frågan om det bara är i hans huvud eller om något utomjordiskt tagit sig ombord. Utomjordingen, som påminner om en blandning mellan en spindel och bläckfisk, får namnet Hanuš (Paul Dano röst). Hanuš kommer visa sig ge Jakub det stöd han behöver men även ge honom en stark funderare över hela sin tillvaro och relation till Lenka.


©Netflix

Filmen bygger på en bok av Jaroslav Kalfař och har regi av Johan Renck som en gång i tiden hade en musikkarriär under artistnamnet Stakka Bo. En hyllad musik- och reklamregissör som här kom att göra sina andra långfilm, den första var Downloading Nancy (2008). Frågan är hur han hanterar en påkostad film med gott om specialeffekter som denna.


©Netflix

Ok, så det första man får säga med filmen är att den nog är en vattendelare. De som tror sig se en underhållande, fartfylld och rolig film med Adam Sandler blir nog besvikna. Istället är det en filosofisk och nästan poetisk historia som har två historier att följa. Dels blir det Jakub med sin nyfunne vän Hanuš ombord rymdfarkosten, dels Lenka nere på Jorden som besöker sin mor Zdena (Lena Olin) och förbereder sig för barnafödandet.


©Netflix

Kan inte påstå att det skulle vara en film i min smak med en story som mer filosoferar om livet än att utforska rymden. Rymden finns där utanför men det blir mest att Jakub och Hanuš konverserar om det ena och det andra. Lite sävligt tempo och en story som sakteliga för handlingen framåt utan att det direkt sprudlar om den. Och varje gång man följer frun Lenka blir det temposänkande och småtrist.


©Netflix

Två saker som sticker ut i positiv bemärkelse är fotot och musiken. Man märker att det är en regissör som har sinne för det audiovisuella med gott om visuellt slående detaljer, inte minst då Jakub tänker tillbaka på olika perioder i sitt liv. Musiken märks kanske inte av lika mycket som fotot men den är oftast stämningsfull där uppe i rymden. Gillar även låten "Don't Go Away" under eftertexterna som har sköna västern-rymd vibbar.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar