söndag 24 mars 2024

Drop Zone



Titel: Drop Zone
Genre: Action/Thriller
Land: USA
År: 1994
Regi: John Badham
I rollerna: Wesley Snipes, Gary Busey, Yancy Butler, Michael Jeter

Handling: Uppe i luften fritar ett gäng kapare ett vittne för en rättegång, dödar Pete Nessips bror och spränger sig ut ur jumbojeten. Polisen tror att terroristerna inte klarade hoppet, men Nessip, som är en U.S. Marshal, tror att det handlar om ett gäng extremt duktiga fallskärmshoppare.

Omdöme: Under en fångtransport där U.S. Marshal Pete Nessip (Wesley Snipes) och hans bror ska förflytta dataexperten och kronvittnet Earl Leedy (Michael Jeter), överraskas de av ett gäng flygplanskapare som lyckas frita Leedy. Under det djärva fritagningsförsöket dödas Petes bror vilket gör det hela personligt. Han tänker därför göra allt för att få tag på de skyldiga, kosta vad det kosta vill.


©Paramount Pictures

Samtidigt som Nessip får upp ett spår som leder honom till fallskärmsinstruktören Jessie Crossman (Yancy Butler) där han lär sig hoppa fallskärm från ett flygplan, planerar hjärnan bakom fritagningen en och annan stöt. Hjärnan bakom operationen är f.d. narkotikapolisen Ty Moncrief (Gary Busey) som bytt sida och nu behöver dataexperten Leedy för att göra intrång i diverse säkerhetssystem för att kunna komma över känsliga uppgifter och en massa pengar.


©Paramount Pictures

John Badham hade tidigare gjort filmer som bl.a. Blue Thunder (1983), WarGames (1983), Stakeout (1987) och Bird on a Wire (1990). Småtrevliga filmer med action och även en del komedi. I det här fallet blir det en actionthriller som inleder ganska lovande. Wesley Snipes är dock inte någon som kan bära upp en film och Gary Busey är förvisso småkul som skurk men inte tillräckligt för att det hela ska fånga ens intresse fullt ut.


©Paramount Pictures

Vad som blir tydligt under filmens gång är att allt egentligen bara är en ursäkt för att kunna visa upp fallskärmshoppen. Dessa tar över helt och hållet under filmens andra halva och storyn blir sekundär. I en film som Point Break (1991) var det också med på ett hörn men utgjorde endast en liten del av storyn och då funkade det. Här tar det över helt och hållet. Det blir både upprepande och förlorar greppet om vad det hela går ut på.


©Paramount Pictures

Man får säga att det oftast är välgjort och när rånarligan utför sina rån funkar det helt ok. Problemet är när det blir alldeles för mycket med diverse fallskärmshopp, speciellt under uppvisningar som inte leder någonvart. Känns bara som en massa utfyllnad som man sitter och gäspar till efter ett tag. Just det, Hans Zimmer står för musiken. Han var redan etablerad vid det här laget men det känns inte som han hittat helt rätt än, åtminstone inte när det kommer till actionmusiken som lämnar en del att önska.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 5.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar