lördag 30 mars 2024

Blood & Gold



Titel: Blood & Gold
Genre: Action/Drama/Krig
Land: Tyskland
År: 2023
Regi: Peter Thorwarth
I rollerna: Robert Maaser, Marie Hacke, Alexander Scheer, Jochen Nickel

Handling: I slutet av andra världskriget försöker en tysk soldat återvända till sin dotter medan en SS-trupp letar efter en guldskatt.

Omdöme: Tyske soldaten Heinrich (Robert Maaser) har fått nog av kriget och försöker återvända hem till sin dotter. Han jagas dock av en SS-trupp ledd av den barbariske von Starnfeld (Alexander Scheer) som inte visar någon barmhärtighet för en soldat som deserterar, även om andra världskriget lider mot sitt slut. Den hårde von Starnfeld är även ute efter en guldskatt som sägs finnas i en liten by.


©Netflix

Samtidigt som von Starnfeld och hans SS-trupp letar efter guldet i byn, har Elsa (Marie Hacke) räddat Heinrich från en säker död och tagit honom till sin bondgård utanför byn. När SS-truppen får nys om att Heinrich lever och befinner sig där, måste han och Elsa slå tillbaka och försöka förhindra SS-truppen från att komma över guldet.


©Netflix

Direkt under inledningen när Heinrich jagas av SS-truppen går tankarna till finska Sisu (2022). Tack och lov är denna bättre och mer trovärdig, även om den också har en del humor längs vägen. En annan film som kommer upp i tankarna är Quentin Tarantinos Inglourious Basterds (2009). Detta är dock en tysk film där tyskar ställs mot tyskar, eller nazister. Är något lockande med det och tillräckligt seriöst och välgjort för att hålla intresset uppe.


©Netflix

Hade kanske förväntat en mer actionfylld historia från början till slut, men då hade det lätt kunnat bli kaka på kaka vilket ofta gör att man tappar intresset efter ett tag. Filmen gör därför rätt i att ta det lite lugnare till en början. På sina håll får det hela nästan mer likheter med Sergio Leones spaghettivästerns än nämnda Quentin Tarantino-film. Lite av en kombination mellan de två utan att kännas som en rip-off.


©Netflix

Filmens utan tvekan bästa karaktär blir von Starnfeld som är en övertygad naziofficer som tänker strida tills nationen segrat eller till döden. Vid sidan om honom finns väl ingen annan karaktär som direkt sticker ut. Heinrich och Elsa kämpar för sin överlevnad och hamnar i diverse prekära situationer när de ställs mot SS-truppen. Detta leder till några actionladdade uppgörelser och närstrider som är välgjorda och höjer filmen. På det stora hela är det värt en titt. Inte i närheten av Inglourious Basterds (2009), men lite åt det hållet om man vill se mer av det stuket.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar