söndag 10 mars 2024

Outside the Wall



Titel: Outside the Wall / Farlig frihet
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1950
Regi: Crane Wilbur
I rollerna: Richard Basehart, Marilyn Maxwell, Dorothy Hart, Signe Hasso

Handling: En frigiven fånge blir förälskad i en sjuksyster på ett sjukhus. Förälskelsen leder dessvärre till brott.

Omdöme: Larry Nelson (Richard Basehart) har spenderat hela sitt vuxna liv i fängelset. Han åkte in som 14-åring och kommer ut i en främmande och skrämmande värld på utsidan 15 år senare. Världen ser annorlunda ut än när han åkte in och han vet inte hur saker och ting går till på utsidan. På insidan har han haft sina rutiner och blivit omhändertagen. Han har även jobbat på fängelsets sjukhusavdelning de senaste fem åren vilket gör att han möjligtvis kan få ett jobb inom fältet.


©Universal Pictures

En sak Larry bara hört talas om och kunnat drömma om är kvinnorna på utsidan. Det tar inte lång tid för honom att bekanta sig med både den ena och den andra kvinnan. Frågan är om han kommer ha någon lycka med kvinnorna med tanke på att han är helt oerfaren. Han har inga problem med att locka till sig kvinnorna. Han lär sig dock att det finns olika sorters kvinnor här i världen, inte minst femme fatales som han får se upp med.


©Universal Pictures

När Larry väl hittat en lugn plats och fått ett jobb som passar honom som assistent på ett sanatorium som tar hand om tuberkulospatienter, känner han att han hittat hem. Det är då han får upp ögonen för blonda sjuksystern Charlotte (Marilyn Maxwell) som han suktar efter men som vill ha en man med pengar. Det får Larry att frestas av att nappa på ett erbjudande av en rånare som behöver hans hjälp mot bra ersättning för besväret.


©Universal Pictures

Detta är en noir-film på 80 minuter som har två halvor. Första halvan tar det lugnt med att följa Larry och lära känna honom när han kommer ut efter att ha varit inspärrad i 15 år. Han är fast besluten att leva ett ärligt liv och undviker trubbel så gott det går. Lärdomarna med kvinnorna avlöser också varandra, även om han inte blir mycket klokare då han inte hittat rätt kvinna än.


©Universal Pictures

Halvvägs in kommer vändningen när han faller för femme fatalen Charlotte. Nu händer plötsligt en hel del och man känner att noir-aspekten verkligen kommer fram. Larry dras in i den kriminella miljön och man känner att filmen kan bli något klart trevligt. Problemet blir bara att man försöker trycka in för mycket på kort tid vilket gör att man går miste om en del. Detta är ett fall där man gott hade kunnat lägga till ytterligare 15-20 minuter på speltiden.


©Universal Pictures

En film som inte alls gör bort sig och har en del på gång, inte minst under andra halvan. Känns dock som den gör det lite enkelt för sig på sina håll där en del saker inte riktigt förklaras och man går rakt på sak istället för att bygga upp det lite bättre. Detta blir inte minst tydligt på slutet då man hade önskat sig lite mer nerv än att få ett snabbt slut på det hela. Nu var det inte ovanligt med plötsliga slut i dessa filmer, men här hade man velat att den tog lite mer tid på sig eftersom det fanns flera karaktärer och trådar att följa. Ok till ganska bra men kunde blivit något mer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar