lördag 9 mars 2024

A Difficult Year



Titel: Une année difficile / A Difficult Year / Ett tufft år
Genre: Komedi/Drama
Land: Frankrike
År: 2023
Regi: Eric Toledano & Olivier Nakache
I rollerna: Pio Marmaï, Jonathan Cohen, Noémie Merlant, Mathieu Amalric

Handling: De distanslösa odågorna Albert och Bruno är skuldtyngda på randen till hemlöshet, och i hopp om gratis mat kraschar de en fest som arrangeras av en lokal miljögrupp. De två medelmåttorna har inte mycket över för de konsumtionskritiska aktivisterna och deras karismatiska ledare Valentine, men ju mer de blir insyltade i klimatdemonstrationerna desto mer börjar de ifrågasätta sina livsval.

Omdöme: Albert (Pio Marmaï) jobbar med bagagehantering på flygplatsen i Paris. Det är även där han bor numera eftersom han är skuldsatt upp över öronen och förlorat sitt boende. En dag träffar han Bruno (Jonathan Cohen) som visar sig vara en likasinnad ung man som blivit skuldsatt. Skillnaden mellan dem är att Bruno är mer deprimerad över situationen, något som kan vara farligt för hälsan.


©Gaumont

Albert och Bruno går på gruppterapisamtal som hålls av Henri Tomasi (Mathieu Amalric) som ger tips och råd till skuldsatta personer som Albert och Bruno. Efter ett av dessa gruppterapisamtal får de chansen att gå på ett möte som anordnas av en klimataktivistgrupp ledd av Valerine (Noémie Merlant). När de inser att de får gratis dricka och tilltugg, är de mer än villiga att lyssna på aktivisternas tal. Albert får dessutom upp ögonen för Valerine vilket blir extra motivation till att hänga kvar och bli involverade i aktivistgruppens aktiviteter.


©Gaumont

Regiduon Eric Toledano & Olivier Nakache gjorde Intouchables (2011) vilket var en lite liknande film om två män som finner en vänskap i tuffa tider. Här är det också en film om vänskap mellan två män som stöttar varandra och försöker ta sig ur hålet de grävt för sig själva. Den stora skillnaden är egentligen att de i det här fallet är i samma sits och kommer från en liknande bakgrund.


©Gaumont

Filmen är i grunden en komedi men med dramatiska inslag där man inte minst känner för Albert som tvingas bo på flygplatsen. Han är dock driftig och försöker fixa pengar på alla möjliga sätt, men frågan är om han går att lita på med tanke på att han lånat pengar av familj och vänner utöver diverse officiella snabblån som han nu har svårt att betala tillbaka.


©Gaumont

Det blir lite småroligt när Albert och Bruno giriga som de är lite smått säljer sin själ för att ta del av vad som bjuds på när de blir en del av aktivistgruppen. Men det blir även lite för mycket demonstrationer och aktivistaktiviteter filmen igenom. Känns som man hade kunnat tona ner den biten lite och istället gjort det till mer av en komedi alternativt gjort det känslosammare. Nu är den ok i det mesta men inget som sticker ut tillräckligt för att speltiden på två timmar ska kännas befogad.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar