måndag 4 mars 2024

Shield for Murder



Titel: Shield for Murder / Mördarens alibi
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1954
Regi: Howard W. Koch & Edmond O'Brien
I rollerna: Edmond O'Brien, Marla English, John Agar, Emile Meyer

Handling: När en brutal polisdetektiv mördar en bookmaker och kommer över $25.000, bevittnar en dövstum det hela vilket gör att polisdetektiven måste täcka sina spår.

Omdöme: En film-noir som går rakt på sak där det inleds med att polisdetektiven Barney Nolan (Edmund O'Brien) söker upp en bookmaker på en sidogata och kallblodigt skjuter honom i ryggen. Han kommer över $25.000 som offret hade på sig och får det att se ut som om mannen försökte fly undan ett gripande. Vad han inte vet är att ett dövstumt vittne sett det hela från sitt fönster.


©United Artists

Barney har stora planer för sig själv och flickvännen Patty (Marla English) nu när han kommit över en stor summa pengar som de kan starta ett nytt liv med. Han har nämligen ingen avsikt att fortsätta som polis ändå till pensionen.


©United Artists

Samtidigt får Barney sin yngre kollega Mark Brewster (John Agar) efter sig. En Mark som Barney tog under sin vinge och agerat som mentor åt. Mark måste lägga vänskapen åt sidan och göra sitt jobb då ryktena och vittnesuppgifterna gör gällande att Barney dödat och stulit $25.000. Dessutom får Barney två privatdetektiver efter sig som anlitats av bossen till bookmakern som dödades.


©United Artists

Det här visar sig vara en trevlig film-noir. 80 minuter lång eller kort beroende på hur man ser på det. Lagom längd med tanke på att den inte krånglar till det eller behöver tid på sig att introducera karaktärerna eller liknande. Vi förstår snabbt hur saker och ting ligger till och frågan blir vilka medel huvudpersonen kommer tvingas till.


©United Artists

Edmund O'Brien, som vann en Oscar för bästa biroll året efter, är klart bra och passande i huvudrollen. Men han spelar inte bara huvudrollen bra, han har även regisserat filmen tillsammans med Howard W. Koch. En regiduo som skapat en klart tillfredsställande film. Den är elegant filmad och fångar verkligen den där klassiska noir-stämningen. Det enda som egentligen saknas är en femme fatale som hade kunnat ge det hela ytterligare en dimension.


©United Artists

Barney Nolan är en intressant karaktär. Han är ond och skyr inga medel för att komma undan med brottet han begått med berått mod. Det lär inte heller vara första gången han gjort något liknande vilket märks av på att han inte drabbas av panik när han ställs mot väggen. Samtidigt är han inte genomond och bryr sig om de som är nära honom. Han har bara valt en snabb väg att komma över mer pengar än han någonsin kan tjäna ihop på sin polislön. Även om han är ond kan man känna vissa sympatier för honom vilket ger karaktären lite mer djup än om han bara vore en genomond yrkeskriminell.


©United Artists

Det är en noir i min smak. Nu finns det lite olika typer av noir-filmer och oftast uppskattas de, men en sån här som har ett bra tempo, fint foto, åtminstone en bra karaktär och prestation, hård när det väl kommer till kritan och utan svackor, ja den uppskattas mer än väntat. Nu är det inte Oscarskaliber på filmen, fast det behöver inte betyda att den inte kan uppskattas mer än en mer känd film. Den har även sina skavanker, men från början till slut är det en sevärd film som har en del på gång och underhåller. Mer kan man egentligen inte begära, speciellt när det handlar om en okänd film som denna.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar