tisdag 26 mars 2024

Sneakers



Titel: Sneakers
Genre: Komedi/Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1992
Regi: Phil Alden Robinson
I rollerna: Robert Redford, Sidney Poitier, Dan Aykroyd, David Strathairn, River Phoenix, Mary McDonnell, Ben Kingsley, James Earl Jones

Handling: Martin Bishop är efterlyst av CIA. Han lever under falskt namn och hemlig identitet på grund av sin bakgrund som datahacker. Han har dock lämnat sitt kriminella liv bakom sig och driver nu en firma med vännerna Crease, Mother, den blinde Whistler och elektronikgeniet Carl. En dag blir Martin kontaktad av två agenter som hävdar att de arbetar för regeringen och att de känner till Martins hemliga identitet. De ställer Martin inför ett ultimatum. De vill att han ska hjälpa dem att få tag i en elektronisk uppfinning och knäcka den svåraste koden av alla, nämligen den som öppnar vägen till den största och viktigaste av alla databaser. Om han inte hjälper dem kommer de att avslöja hans tvivelaktiga bakgrund...

Omdöme: Första gången denna film sågs förväntades inte en något lättsam film vilket nog spelade in varför den inte gick hem som mer än en ok film. Phil Alden Robinsons föregående film var trots allt den finstämda Field of Dreams (1989). Med vetskapen om att det är en lite lättsammare film var förutsättningarna nu annorlunda och med tanke på att inget mindes från filmen var det upplagt för en trevlig filmstund.


©Universal Pictures

År 1969 begick två unga män inbrott och dataintrång. En av dem åkte fast medan den andre kom undan. Martin Bishop (Robert Redford) har nu hållit sig undan i över 20 år med ny identitet. Han är också en framgångsrik säkerhetsexpert som jobbar med att blotta och säkerställa företags säkerhetsbrister. Detta gör han tillsammans med sitt team bestående av f.d. CIA-agenten Crease (Sidney Poitier), teknikern Mother (Dan Aykroyd), den blinde telefonexperten Whistler (David Strathairn) samt unge hackern Carl (River Phoenix). Till gruppen ansluter även Martins ex-flickvän Liz (Mary McDonnell) som hjälper dem med deras senaste uppdrag.


©Universal Pictures

Uppdraget går ut på att komma över en s.k. svart låda som en briljant matematiker tagit fram. Exakt vad den svarta lådan består av och är kapabel till är till en början oklart. Martin har dock rekryterats av två män som utger sig för att vara NSA-agenter och behöver Martin och hans team för att komma över den svarta lådan innan den hamnar i ryssarnas händer.


©Universal Pictures

Faktiskt lite av en gammal hederlig storfilm som man har trevligt med. Det räcker att bara titta på skådespelarlistan så inser man att man har hela åtta Oscarsnominerade varav tre av dem är Oscarsvinnare. Och i princip alla känns de rätt för respektive roll. De leds av Robert Redford, vilket är passande då filmen har flera blinkningar till Three Days of the Condor (1975) där Redford också spelade huvudrollen och blev inblandad i skumma affärer som de amerikanska säkerhetstjänsterna hade för sig.


©Universal Pictures

Vid sidan om nämnda Three Days of the Condor (1975) har filmen även lite inslag av The Conversation (1974), Stakeout (1987) och varför inte Spy Game (2001) där Redford återigen fick leka spion. Kul nog känns filmen även som något av en föregångare till Mission: Impossible (1996) under filmens andra halva. Detta då teamet planerar och iscensätter en vågad kupp på en svårpenetrerad byggnad. Likheterna är faktiskt ganska stora och det är kul att filmen går denna väg.


©Universal Pictures

Det är en film som är lättsam och underhållande men även seriös och allvarsam när det behövs. Det är liksom på allvar men med gott om humor inom teamet när de likt en familj tjafsar och retas med varandra. Humorn är välkommen, även om vissa inslag är lite på gränsen då det nästan spårar ur när teamet är mitt uppe i sin svåra operation. Möjligen tappar filmen en aning längs vägen, men det är överlag en trevlig film som uppskattades mer nu än första gången den sågs.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar