tisdag 19 mars 2024

Mother Lode



Titel: Mother Lode / Hett guld
Genre: Äventyr/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1982
Regi: Charlton Heston & Fraser C. Heston
I rollerna: Charlton Heston, Nick Mancuso, Kim Basinger, John Marley

Handling: "Mother Lode", världens största guldåder. Många har varit på jakt efter den, få har hittat den - men ingen har överlevt. Inte heller George. Han försvann spårlöst under ett tjänsteuppdrag. Bara hans vän Jean vet att George planerade att göra en liten "avstickare" för att leta efter guldet. Jean känner på sig att George hittat något. Tillsammans med Andrea, Georges tjej, ger han sig ut i ödemarken för att leta efter George och guldet. Men någon vakar över denna skatt och hittills har ingen återvänt levande.

Omdöme: Det här kom att bli Charlton Hestons andra film som regissör (totalt tre där den sista var en TV-film). Det var ett projekt han gjorde med sonen Fraser C. Heston som skrev manuset, gjorde research och var även med och regisserade delar av filmen. Sonen var inspirerad av gamla John Huston-klassikern The Treasure of the Sierra Madre (1948). Men tankarna går snarare till The Deep (1977) som kom ett par år tidigare. I den letar ett par efter en potentiell skatt på havets botten och blir lockade av en mystisk främling. Här är det något liknande, fast skattjakten utspelar sig mestadels i en gruva.


©Agamemnon Films

När en flygplanspilot vid namn George försvunnit i ödemarken uppe i British Columbia, bestämmer sig hans pilotkollega och vän Jean Dupre (Nick Mancuso) för att ge sig iväg och leta efter honom. George hade fått nys om att det kunde finnas guld där någonstans. Jean är nu både orolig för sin vän och nyfiken på om guldet finns där.


©Agamemnon Films

Jean tar kontakt med Andrea Spalding (Kim Basinger) som är Georges flickvän. Hon följer med Jean som införskaffat ett flygplan som kan landa på vattnet. Med det tar de sig djupt in i ödemarken till området som George brukade vara besatt av med sina kartor. Väl på plats träffar de på en mystisk och potentiellt galen guldgrävare vid namn Silas McGee (Charlton Heston) som levt istolerad där ute i 30 år.


©Agamemnon Films

När denna film togs an med vetskapen att Charlton Heston regisserat och filmen inte fått så bra kritik, var förväntningarna att det skulle vara en något sunkig produktion. Det visar sig dock inte stämma då det är en välgjord film som vinner mycket på att den spelats in på plats i kanadensiska British Columbia. Även de många gruvsekvenserna är välgjorda och känns autentiska. Helt enkelt en gedigen produktionskvalitet som gör att filmen bibehåller ens uppmärksamhet.


©Agamemnon Films

En av filmens bästa egenskaper är skådeplatsen runt om i British Columbia. Det natursköna vattnet och bergen som bakgrund passar bra för en äventyrsfilm som denna. Det är även välgjorda stunts, både med flygplan och i gruvan där det blir klättring, fall, explosioner och mer därtill som trion som historien kretsar kring kommer att utsättas för.


©Agamemnon Films

Charlton Heston spelar en galen skotte och är väl inte helt hundra på varför de valde att göra honom till skotte. Möjligen kändes det mer exotiskt och Heston fick kanske bestämma detta själv (en livslång dröm, kanske?). Nick Mancuso och Kim Basinger sköter sig helt ok som paret som letar efter guldet. Trion funkar kanske inte lika bra som Nick Nolte, Jaqueline Bisset och Robert Shaw gjorde i nämnda The Deep (1977). Inte heller filmen är lika trevlig som den, främst för att det blir lite för mycket scener i den mörka gruvan istället för att ta vara på den bildsköna naturen. Men lite liknande äventyrs-thriller som inte gör bort sig även om storyn kunde finslipats och tätats till.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar