lördag 8 juni 2024

Lone Wolf McQuade



Titel: Lone Wolf McQuade
Genre: Action/Kriminalare/Thriller/Västern
Land: USA
År: 1983
Regi: Steve Carver
I rollerna: Chuck Norris, David Carradine, Barbara Carrera, L.Q. Jones

Handling: J.J. McQuade är en Texas Ranger på jakt efter en vapensmugglare som haft ihjäl McQuades bäste vän och hans varg.

Omdöme: I El Paso, Texas tar Texas Rangern J.J. McQuade (Chuck Norris) hand om diverse brott som begås på gränsen till Mexiko. Han är en enstöring som endast har sin varghund som kompanjon. Han vill inte ha någon partner att jobba med och är något av en slusk vars föda främst består av öl. McQuade är dock en mycket duktig Texas Ranger som både är en utmärkt skytt och en hejare på kampsport, något som givetvis kommer till användning när han tar sig an drägget.


©Orion Pictures

En dag introduceras han av sin bästa vän Dakota (L.Q. Jones) för vackra änkan Lola (Barbara Carrera). Hon har blivit rik efter att hennes make dött, men McQuade upptäcker snart att hon är "partner" med en viss man vid namn Rawley Wilkes (David Carradine). Han är en slug vapensmugglare som visar sig gilla att provocera McQuade då han en dag vill mäta sig med McQuade inom kampsport.


©Orion Pictures

Det är lite kul med den här filmen då den hade setts en gång i tiden och mindes att den uppskattades, men inte så mycket mer. Det visar sig att det finns ett par orsaker till varför filmen uppskattas. Detta trots att den i sig egentligen inte skulle vara så speciell om den endast hade gjorts som en ordinär actionfilm.


©Orion Pictures

Filmen är något så ovanligt som en spaghettivästern-inspirerad martial arts-actionfilm. Redan förtexterna visar prov på varifrån man hämtat inspiration. Förtexter i samma stil som spaghettivästerns från 60-talet och med musik av italienaren Francesco De Masi som utan tvekan låter som Ennio Morricone utan att vara en renodlad kopia. Detta sätter tonen tidigt och blir ett konstant tema filmen igenom.


©Orion Pictures

Förutom spaghettivästern-temat ses även ett par James Bond-inslag i form av huvudskurken spelad av David Carradine, den rullstolsburne dvärgen med storhetsvansinne plus Barbara Carrera som ju spelade Bondbrud samma år i den inofficiella Bond-filmen Never Say Never Again (1983).


©Orion Pictures

Chuck Norris spelar en karaktär som skulle kunna ses som en blandning mellan Clint Eastwood i Dollar-trilogin och i Dirty Harry-filmerna. Och på det alltså en rackare på martial arts som kommer till användning när han röjer bland skurkarna. David Carradine är dock filmens behållning då han är skönt ond och karismatisk. Synd att hans karaktär försvinner lite för mycket från handlingen under mittdelen av filmen. L.Q. Jones måste också nämnas då man blir på bra humör bara man ser honom med håret, mustaschen och den sköna stilen.


©Orion Pictures

Vad som till slut höjer filmen en aning är trots allt slutuppgörelsen mellan Chuck Norris och David Carradine när de gör upp i en spaghettivästern-duell fast utan vapen. De låter knytnävarna och sparkarna leda vägen till Francesco De Masis sköna spaghettivästern-toner. I och med slutuppgörelsen, som även har lite Commando (1985)-vibbar över sig, slutar filmen med att ge en en lagom dos hjälteaction från 80-talet som man inte hittar någon annanstans. Långt ifrån någon perfekt film och ibland med ojämnt tempo på sina håll, men inte minst musiken, David Carradine och slutuppgörelsen höjer det hela ett snäpp till en stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar