lördag 1 juni 2024

The Woman in Red



Titel: The Woman in Red / En tjej i rött
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1984
Regi: Gene Wilder
I rollerna: Gene Wilder, Kelly LeBrock, Judith Ivey, Gilda Radner, Charles Grodin, Joseph Bologna

Handling: Teddy är lyckligt gift men utbyter fantasier om otrohet med sina vänner. En dag får Teddy se en vacker tjej klädd i röd klänning och han tappar huvudet totalt.

Omdöme: Denna komedi av och med Gene Wilder hade setts tidigare, men det är en typ av film och komedi som gott kan plockas fram ibland. Handlingen kretsar kring Teddy (Gene Wilder) som är lyckligt gift med sin Didi (Judith Ivey) som han har två barn med. Trots det kan han inte hjälpa att tappa hakan när han en dag på väg till jobbet får syn på en vacker kvinna klädd i rött. Hon visar sig vara Charlotte (Kelly LeBrock) och ska fotas för en reklamkampanj som Teddys reklamfirma har hand om.


©Orion Pictures/MGM

Teddy, som ofta umgås med sina bästa vänner Buddy (Charles Grodin), Joey (Joseph Bologna) och Mikey (Michael Huddleston), får höra om deras erövringar och fantasier. Det är därför inte så konstigt att han fantiserar om Charlotte som han försöker få till en dejt med. Men det blir stora komplikationer och missförstånd då en kvinnlig medarbetare, Miss Milner (Gilda Radner), tror att det är henne han vill ta på dejt.


©Orion Pictures/MGM

Filmen är en remake på franska filmen Un éléphant ça trompe énormément (1976) och var med och startade en trend med amerikanska remakes av franska komedier, som t.ex. Three Men and a Baby (1987) och Three Fugitives (1989). Även om jag generellt sett inte är ett fan av remakes funkar flera av dessa bra och är trevliga, harmlösa 80-talare som ger ett par skratt samtidigt som de kan vara mysiga och uppvisa en del hjärta.


©Orion Pictures/MGM

Gene Wilder gör mycket för filmen. Inte bara att han regisserat och skrivit manuset utan främst för att han är rolig i huvudrollen. Ibland bara man ser honom, ibland med hans utbrott. Där emellan ger han ett oftast sympatiskt intryck, även om Teddy smider sina planer för hur han ska få till dejten med Charlotte och på så vis gå bakom ryggen på sin fru. Gilda Radner som spelar medarbetaren han inte alls är intresserad av men som fått för sig att han vill gå på dejt med henne, var kul nog Gene Wilders fru i verkligheten.


©Orion Pictures/MGM

Inget spektakulärt med filmen men oftast får den till humorn, en del romantik och visar även upp hur dumma och förblindade karlar kan vara. Inte någon fulländad film eller komedi, men då den lyckas få en att skratta på sina håll och även uppvisar en del hjärta och lite budskap, får man en trevlig filmstund. Dessutom skadar det inte att skådeplatsen är San Francisco och Oscarsvinnande Stevie Wonder-låten "I Just Called to Say I Love You" är med på ett hörn.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar