tisdag 11 juni 2024

Crashout



Titel: Crashout / 6 mördare har rymt
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1955
Regi: Lewis R. Foster
I rollerna: Arthur Kennedy, William Bendix, William Talman, Luther Adler, Gene Evans, Marshall Thompson

Handling: Straffången Van Duff organiserar en fängelseflykt där han och fem andra överlevare från flykten gömmer sig i en övergiven gruva. De ger sig snart iväg för att leta reda på gömt stöldgods.

Omdöme: En vågad massflykt från ett fängelse ser de flesta av rymlingarna bli skjutna eller omhändertagna innan de hinner komma särskilt långt. Sex av fångarna lyckas komma undan och tar sig till en övergiven gruva där planen är att ligga lågt ett tag innan de kan röra på sig.


©Olive Films

En av de sex, Van Duff (William Bendix) som är hjärnan bakom flyktförsöket, blir skottskadad och behöver vila och läkarvård. Han lovar de övriga fem att han ska ta dem till stöldgodset han har nergrävt från ett tidigare rån. Pengar som de ska dela på. På så vis får han rymlingarna att hålla ihop och ser till att de tar hand om honom eftersom de behöver honom levande.


©Olive Films

En mindre känd film-noir som väljer att hoppa rakt in i flyktförsöket från fängelset. Vi får alltså inte ta del av planeringen eller följa flyktförsöket från insidan av fängelset. Det är på utsidan runt Klippiga bergen i Colorado som handlingen utspelar sig. Det är där de trycker i den övergivna gruvan innan kusten är klar för att fortsätta.


©Olive Films

Längs vägen gör fångarna diverse stopp där de hamnar i knipor de måste försöka ta sig ur. Vissa av dem kommer inte överleva ända till slutdestinationen. Men de har inget att förlora. Alla förutom en av de sex är livstidsfångar och de har ingen avsikt att återvända till fängelset. De är också fullt medvetna om att de kommer ha svårt att klara sig på utsidan utan bra med pengar. Det är där stöldgodset kommer in i bilden vilket ger samtliga en chans att börja sina nya liv i frihet med en fördel.


©Olive Films

Det etableras ganska bra vilka de sex rymlingarna är och vad de är kapabla till. Vissa är kallblodiga mördare som inte har några problem med att döda oskyldiga och lämna lik efter sig. Andra är mer humana och vill lämna så lite blodspillan som möjligt. Några finner till och med en chans till kärlek, något som givetvis är svårt i den utsatta situationen de befinner sig i.


©Olive Films

Filmen funkar överlag bra med en del scener som sticker ut lite extra och där de onda krafterna ibland slutar med överraskande våldsdåd. Samtidigt är filmens sista tio minuter inte helt tillfredsställande. Man väljer att försätta handlingen till den isande kylan och snön i bergen. Detta hade kunnat funka bra, men här blir det lite för mycket studiokänsla och för utdraget. En bättre sista bit fram till mållinjen hade kunnat höja denna film ett snäpp. Nu blir det snarare så att den tappar och landar därför på mellan en trea och stark trea. Trots allt synd att klaga för mycket då filmen till stor del är lyckad och bjuder på något lite annorlunda fram till de sista tio minuterna

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar